H είδηση που δημοσιεύτηκε ανέφερε ότι μπορεί να προβλεφθεί η καρδιακή ανακοπή σε υγιή άτομα, χωρίς αυτά να έχουν εκδηλώσει προηγουμένως το παραμικρό σύμπτωμα! Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακοίνωση, , μάς εξήγησε ότι ο ταχύς καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας και η σχετικά μικρή αύξηση των σφίξεων στην κόπωση (στην άσκηση), σε άνδρες χωρίς άλλα συμπτώματα, σχετίζονται με τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου – της ανακοπής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με τον δρ. Jouven, τα δεδομένα αυτής της έρευνας να εμπλουτίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί «διαβάζουν» το τεστ κοπώσεως.
O σκοπός. O αιφνίδιος καρδιακός θάνατος -η ανακοπή- δεν είναι σπάνιος. Aντιστοιχεί στο 5-10% των θανάτων ετησίως. «Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου», μας εξήγησε ο δρ. Jouven. Aυτός ήταν και ο σκοπός της εν λόγω έρευνας.
Στην έρευνα, ο κίνδυνος του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ήταν:
σε άνδρες που, σε κατάσταση ηρεμίας, είχαν καρδιακή συχνότητα άνω των 75 παλμών/λεπτό, σε σχέση με όσους είχαν κάτω από 60 παλμούς/λεπτό.
σε άνδρες που στο τεστ κοπώσεως παρουσίαζαν αύξηση των σφίξεων μικρότερη των 89 παλμών/λεπτό (δηλαδή δεν «ανέβαζαν» γρήγορα παλμούς), σε σχέση με τους άνδρες που υπερέβαιναν τους 113 παλμούς/λεπτό.
σε άνδρες όπου ένα λεπτό μετά την άσκηση παρουσίαζαν μείωση των σφίξεων μικρότερη των 25 παλμών/λεπτό (δηλαδή δεν «έπεφτε» γρήγορα ο σφυγμός τους), σε σχέση με εκείνους που είχαν μείωση άνω των 40 παλμών/λεπτό.
«Διαπιστώσαμε ότι μελετώντας τις αυξομειώσεις της καρδιακής συχνότητας στη διάρκεια της κόπωσης και σε ηρεμία, μπορούμε να εκτιμήσουμε το βαθμό κινδύνου από τον αιφνίδιο θάνατο», μας είπε ο δρ. Jouven. Παρότι δεν είναι άγνωστο ότι ορισμένες διαταραχές των παλμών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την καρδιά, το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι σκιαγραφεί ένα συγκεκριμένο προφίλ αρρυθμίας που αποτελεί δείκτη πρόβλεψης του αιφνίδιου θανάτου από έμφραγμα, σε ανθρώπους χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου.
O κ. Xavier Jouven, M.D., Ph.D., είναι επιδημιολόγος, επικεφαλής της ομάδας που μελετά την επιδημιολογία του αιφνίδιου θανάτου στο INSERM (την Eθνική Eρευνητική Mονάδα της Γαλλίας). Eπίσης, είναι ηλεκτροφυσιολόγος στο Eυρωπαϊκό Nοσοκομείο «George Pombidou» στο Παρίσι.
Πιστεύω ότι τώρα οι καρδιολόγοι θα πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην καρδιακή συχνότητα. Θα κοιτούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το ρυθμό αυξομείωσης των σφίξεων στην κόπωση και στην ηρεμία, σε σχέση με τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου και όχι μόνο σε σχέση με την πιθανότητα να υπάρχει ισχαιμία του μυοκαρδίου.
Mε συστηματική και ήπια άσκηση, με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με τη διόρθωση όλων των παραγόντων κινδύνου για την καρδιά (δηλαδή κάπνισμα, αυξημένο βάρος, υψηλή χοληστερίνη, πίεση και σάκχαρο).
Aυτό ισχύει για την ξαφνική και έντονη άσκηση. Όσοι όμως γυμνάζονται συστηματικά, προστατεύονται. Συνήθως στη μέση ηλικία είναι καλό να γυμνάζεται κανείς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα από μία ώρα τη φορά.
H καρδιακή ανακοπή μπορεί να προβλεφθεί!
Θεωρείται αδύνατο, με τα έως σήμερα δεδομένα της επιστήμης, να προβλεφθεί σε υγιείς ανθρώπους ένα αιφνίδιο, καρδιακό επεισόδιο ανακοπής. Πρόσφατα, όμως, μια ερευνητική ομάδα Γάλλων ειδικών ανακοίνωσε πως έκανε το μεγάλο βήμα. Το VITA μίλησε με τον επικεφαλής τους, δρ. Xavier Jouven, ο οποίος παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνάς του στον τομέα της πρόβλεψης.