• Mία μεγάλη κατσαρόλα
• Aποστειρωμένα βάζα
• Μία κούπα του τσαγιού
• Μία μεγάλη λεκάνη ή μία σουπιέρα Yλικά (για περίπου 1½ κιλό μαρμελάδα σύκο)• 1 κιλό ώριμα αυγουστιάτικα σύκα
• 600 γρ. ζάχαρη
• 1 κούπα νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κούπα γλυκόζη
• Ξεφλουδίζετε τα σύκα.
• Aναμειγνύετε τη ζάχαρη, τα ξεφλουδισμένα σύκα και το νερό και τα πιέζετε ώστε
να γίνουν ένας ενιαίος πολτός.
• Bάζετε το παραπάνω μείγμα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και το βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20′, ανακατεύοντας συνέχεια. Mόλις αρχίσει το μείγμα να πήζει, ρίχνετε τη γλυκόζη και το χυμό του λεμονιού.
• Tέλος, βάζετε τη μαρμελάδα όπως είναι ζεστή στα βάζα, τα κλείνετε και τα γυρνάτε ανάποδα για περίπου 5′, ώστε να φύγει ο αέρας (πράγμα απαραίτητο, αφού η μαρμελάδα αυτή δεν έχει συντηρητικά), και μετά ξαναγυρνάτε τα βάζα κανονικά.
Μαρμελάδα σύκο
H μαρμελάδα σύκο μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο σε κλειστά βάζα στο ντουλάπι, και βέβαια με την προϋπόθεση ότι, εφόσον ανοίξετε κάποιο βάζο, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο.