Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μπορούν πλέον να προγραμματίζουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19.
Σε όσους είχαν εμβολιαστεί αρχικά με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna, η αναμνηστική δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή με μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε αυτή την περίπτωση, προϋπόθεση για την λήψη της τρίτης δόσης είναι να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης.
Πολύ πιο σύντομα – συγκεκριμένα στους 2 μήνες – θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η αναμνηστική δόση σε αυτή την περίπτωση θα χορηγείται είτε με mRNA εμβόλιο της Pfizer, είτε με μισή δόση του εμβολίου της Moderna, είτε τέλος με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Όπως και με τον πρώτο γύρο εμβολίων, κάποιοι άνθρωποι μετά τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανίσουν μερικές ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης.
Εδώ είναι ό, τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης:
5 συχνές παρενέργειες με Pfizer
Σύμφωνα με δεδομένα κλινικών δοκιμών που συλλέχθηκαν από την Pfizer-BioNTech, οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την αναμνηστική δόση ήταν:
- Πόνος στο σημείο της ένεσης
- Κούραση
- Πονοκέφαλο
- Μυϊκός πόνος
- Κρυάδα
Πηγή: Pfizer-BioNTech/FDA
5 συχνές παρενέργειες με Moderna
Σύμφωνα με δεδομένα κλινικών δοκιμών που συλλέχθηκαν από τη Moderna, οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την αναμνηστική δόση ήταν:
- Πόνος στο σημείο της ένεσης
- Κούραση
- πονοκέφαλος
- Μυϊκός πόνος
- Πόνος στις αρθρώσεις
Πηγή: Moderna/FDA
5 συχνές παρενέργειες με J&J
Σύμφωνα με δεδομένα κλινικών δοκιμών που συλλέχθηκαν από την J&J, οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την αναμνηστική δόση ήταν:
- Πόνος στο σημείο της ένεσης
- Κούραση
- πονοκέφαλος
- Μυϊκός πόνος
- Ναυτία
Πηγή: Johnson & Johnson /FDA
Αλλά, αν το εμβόλιο που είχατε κάνει αρχικά σας είχε «ρίξει», αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αναμνηστική δόση θα είναι εξίσου δυσάρεστη.
Όμως, είτε τα συμπτώματά σας είναι παρόμοια είτε είναι πιο ήπια, οι παρενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια είναι αναμενόμενες και προσωρινές – όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Βεβαίως, έχουν καταγραφεί και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό, αλλά αυτές είναι σπάνιες.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την μυοκαρδίτιδα
Αν και σπάνιες, περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας – ή φλεγμονής του καρδιακού μυός – και περικαρδίτιδας – φλεγμονής στον σάκο που περιβάλλει την καρδιά – έχουν αναφερθεί σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που είχαν κάνει τα εμβόλια Pfizer ή Moderna.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με την κατάλληλη φροντίδα και σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των γνωστών κινδύνων – ειδικά εφόσον μια ιογενής λοίμωξη όπως η COVID-19 μπορεί επίσης να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.
Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πόνος στο στήθος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αισθήματα της καρδιάς που χτυπάει γρήγορα, φτερουγίζει ή χτυπάει
Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μόλις τα συμπτώματα βελτιωθούν οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες (Πηγή: CDC).