Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Οι ομαλές και φυσιολογικές προσαρμογές στον οργανισμό της εγκύου απαιτούν και αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο διατροφής της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαγορεύσεις, αλλά λογικές προσαρμογές με βάση τις εκάστοτε ανάγκες. Προς την κατεύθυνση αυτή μια ερώτηση που γίνεται συχνά αφορά το κατά πόσο μία έγκυος που πίνει στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε φραπέ, μπορεί ελεύθερα να συνεχίσει να τον καταναλώνει. Αυτό που καταρχήν θα πρέπει να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού του στιγμιαίου καφέ από τα άλλα είδη καφέ για μια έγκυο, αφού ούτε πιο βαρύς είναι ούτε έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα άλλα είδη καφέ που να τον καθιστούν απαγορευτικό. Η ποσότητα, λοιπόν, που θα καταναλώσει μια έγκυος έχει να κάνει με το πόση καφεΐνη συστήνεται από τους ειδικούς ότι θα μπορούσε να προσλάβει ημερησίως.
Πόση καφεΐνη επιτρέπεται;
Το όριο της καφεΐνης που πρέπει να προσλαμβάνει μια έγκυος ημερησίως (εφόσον ο γιατρός της κρίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να της το απαγορεύει) διαμορφώνεται στα 200 – 250 mg, όταν για έναν υγιή ενήλικα είναι στα 400 mg. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας φραπέ περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3 γρ. ζεστού ή 4 γρ. κρύου). Φυσικά μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος, όπου εκεί η καφεΐνη είναι ελάχιστη και δεν ξεπερνάει τα 2 – 3 mg ανά φλιτζάνι. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ίσως περισσότερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις «κρυφές» πηγές καφεΐνης. Για παράδειγμα, μια κούπα μαύρο τσάι μπορεί να μας δώσει μέχρι και 40 mg. Ένα αναψυκτικό τύπου cola μέχρι 40 mg. Ένα ice tea μέχρι 25 mg. Ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα μέχρι 20 mg. Είναι λοιπόν σημαντικό για μια έγκυο να συνυπολογίσει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που θα προσλάβει καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσει.