Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction. Αν και έχουν υπάρξει και άλλες γεννήσεις μωρών μετά από μεταμόσχευση κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού πρόκειται για την πρώτη περίπτωση κατά την οποία η ωοθήκη είχε ληφθεί στην παιδική ηλικία, πριν την εμμηναρχή δηλαδή.
Η ασθενής έχει γεννηθεί στη Δημοκρατία του Κογκό. Όταν ήταν 5 ετών διαγνώστηκε με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Όταν ήταν 11, και αφού είχαν μεταναστεύσει στο Βέλγιο με την οικογένειά της, οι γιατροί θεώρησαν ότι η κατάστασή της ήταν τόσο σοβαρή που χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο αδερφός της θεωρήθηκε συμβατός δότης και έδωσε το μόσχευμα. Η διαδικασία απαιτεί να κατασταλεί το ανοσοποιητικό σύστημα πριν τη μεταμόσχευση ώστε στη συνέχεια να μην απορριφθεί το μόσχευμα. Σε αυτή τη διαδικασία, επειδή γίνεται με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία συνήθως, είναι πιθανό να υποστούν μόνιμη ζημιά οι ωοθήκες. Έτσι, πριν της ξεκινήσουν τη χημειοθεραπεία οι Βέλγοι γιατροί αφαίρεσαν τη δεξιά της ωοθήκη, όταν ήταν 13 χρονών και 11 μηνών, και κατέψυξαν μέρος του ιστού. Η περίοδός της δεν είχε ξεκινήσει ακόμη αν και υπήρχαν σημάδια ότι είχε ξεκινήσει να μπαίνει στην εφηβεία (είχε αρχίσει να μεγαλώνει το στήθος της) από όταν ήταν 10. Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής, όμως λόγω άλλων επιπλοκών χρειάστηκε να συνεχίσει τη θεραπεία με τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για άλλους 18 μήνες. Η ωοθήκη που είχαν αφήσει σταμάτησε να λειτουργεί και έτσι οι γιατροί της έδωσαν ορμονική υποκατάσταση. 10 χρόνια αργότερα θέλησε να αποκτήσει παιδί. Για να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά της οι γιατροί με επικεφαλής την Δρ. Isabelle Demeestere, γυναικολόγο και ερευνήτρια στο Fertility Clinic and Research Laboratory on Human Reproduction at Erasme Hospital, Université Libre de Bruxelles, σταμάτησαν την ορμονική υποκατάσταση, ξεπάγωσαν ένα μέρος από τον κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό και εισήγαγαν 4 κομματάκια στην εναπομείνασα αριστερή ωοθήκη και άλλα 11 σε άλλα μέρη του σώματος. Ο ιστός άρχισε να αντιδρά στις ορμόνες και να παράγει ωάρια. Η κοπέλα ξεκίνησε 5 μήνες μετά να έχει περίοδο. 2 χρόνια μετά έμεινε έγκυος φυσιολογικά, και γέννησε στα 27 της χρόνια, τον Νοέμβριο του 2014, ένα υγιέστατο αγόρι, που ζύγιζε 3140 γραμμάρια. Η ωοθήκη της κοπέλας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και οι γιατροί λένε ότι θα μπορέσει να κάνει κι άλλα παιδιά αν θέλει.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που χρειάζεται να διερευνήσουν αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κορίτσια πιο μικρά, που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να δείχνουν σημάδια εφηβείας, όταν χρειάζεται να υποστούν τις θεραπείες που μπορεί να καταστρέψουν τις ωοθήκες τους.