«Φταίει η πανσέληνος!». Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι πει την πρόταση αυτή, για να εξηγήσουμε όσα παράδοξα τυγχάνει να συμβούν μέσα στη συγκεκριμένη μέρα.
Ακόμα και λογικοί άνθρωποι αναπτύσσουν τέτοιες πεποιθήσεις, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σχετίζονται με την πραγματικότητα.
Όπως, μάλιστα, υποστηρίζει ο Jean-Luc Margot, καθηγητής Αστρονομίας στο UCLA, «υπάρχουν νοσηλευτές, που αποδίδουν το χάος που επικρατεί ορισμένες φορές στο τμήμα με τα επείγοντα περιστατικά και στις αίθουσες τοκετού στο φεγγάρι». Σύμφωνα με την έρευνά του, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nursing Research», το φεγγάρι δεν επηρεάζει τον χρόνο μιας γέννησης ούτε σχετίζεται με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συμπληρώνει, επίσης, ότι η σελήνη δεν ασκεί καμία επιρροή ούτε στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, ούτε στα αποτελέσματα μιας χειρουργικής επέμβασης, ούτε στην έμμηνο ρύση, ούτε στην εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων.
Αν και μια μελέτη από το ίδιο πανεπιστήμιο δείχνει ότι η χρονική εξέλιξη των γεννήσεων δεν συσχετίζεται με τον σεληνιακό κύκλο, η πεποίθηση ότι η σελήνη ασκεί κάποια επιρροή στις ανθρώπινες πράξεις και στη ζωή μας εξακολουθεί να υφίσταται. Μάλιστα, μελέτη του 2004 ισχυρίστηκε ότι η πανσέληνος επηρέασε τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Βέβαια, ο καθηγητής Margot εντόπισε λάθη στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων της παραπάνω μελέτης και η επανεξέτασή τους έδειξε ότι ο αριθμός των εισαγωγών δεν σχετιζόταν με τον σεληνιακό κύκλο.