Η αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου μας και το χάσιμο των ωρών ύπνου μπορούν να μετατοπίσουν τον δείκτη της ζυγαριάς μας προς τα δεξιά σύμφωνα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανια.
Η έρευνα διεξήχθη σε 342 εφήβους των οποίων οι συνήθειες ύπνου παρακολουθήθηκαν και αναλύθηκαν. Κατά μέσο όρο οι έφηβοι κοιμούνται επτά ώρες κάθε βράδυ.
Όταν όμως ένα βράδυ το μοτίβο του ύπνου τους άλλαζε ακόμη και κατά μια ώρα λιγότερο τότε την επόμενη μέρα έτρωγαν κατά μέσο όρο 201 θερμίδες επιπλέον που αντιστοιχούν σε δυο μικρές μπάλες παγωτό σοκολάτα ή μια γκοφρέτα. Επίσης κατανάλωναν επιπλέον 6 γραμμάρια λίπους – όσο ένα κουταλάκι βούτυρο και 32 γραμμάρια υδατάνθρακες, όσο 100 γρ ζυμαρικά.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Fan He: «Σύμφωνα με τα δεδομένα από την έρευνά μας δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το πόσο ακριβώς κοιμόμαστε αλλά οι διαβαθμίσεις στη διάρκεια των ωρών του ύπνου.
Από την παρούσα έρευνα φαίνεται ότι ακόμη και μια ώρα λιγότερη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ενδεχομένως επειδή την επόμενη μέρα οι έφηβοι κάθονται πολύ περισσότερο στον καναπέ.
Κάθε ώρα καθισιού ωστόσο φαίνεται ότι δρα επιβαρυντικά για τις αρτηρίες μας σύμφωνα με άλλη έρευνα του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν. Αυτή τη φορά η έρευνα διεξήχθη σε 2.031 ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 50 ετών και διαπιστώθηκε ότι κάθε ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εναπόθεσης λίπους στις αρτηρίες κατά 14%. Επίσης οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μία ώρα άσκηση στο γυμναστήριο δεν έχει τη δύναμη να αναστρέψει τη σωρευτικά επιβαρυντική δράση των πολλών ωρών καθισιού.