Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Σκάρλετ Γιόχανσον μίλησε για τη ζωή της ως νέα μαμά. Όπως αναμενόταν, η κουβέντα στράφηκε αμέσως στην επανάκτηση της λεπτής σιλουέτας της. Και ποιο ήταν το μυστικό της για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης;
«Θηλάζω και το απολαμβάνω. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει και πάλι μια γυναίκα τη γραμμή της μετά το μωρό», δήλωσε.
Μάλιστα, η δήλωση της Γιόχανσον για την επαναφορά της προ εγκυμοσύνης σιλουέτας δεν διαφέρει από εκείνη της Μίλα Κούνις, που πριν από λίγο καιρό χαρακτήρισε το θηλασμό ως «την καλύτερη άσκηση» για την απώλεια κιλών, με τις Μπιγιόνσε και Ζιζέλ να έχουν προηγηθεί στο παρελθόν με αντίστοιχα σχόλια.
Με μεγαλόστομες φράσεις τύπου «κερδίζοντας πίσω το σώμα της» στην πλειοψηφία των γυναικείων περιοδικών και του διαδικτύου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γυναίκες αυτές δεν θυμίζουν καθόλου μια νέα μαμά που κουβαλούσε στην κοιλιά της για 9 μήνες ένα μωρό. Προφανώς, η απώλεια βάρους είναι υποχρεωτική για εκείνους που βγάζουν χρήματα από την εικόνα τους!
Οπότε, ας δεχτούμε ότι είναι «φυσιολογικό» για όλες αυτές τις όμορφες και διάσημες γυναίκες του Χόλιγουντ να ταυτίζουν την επίπεδη κοιλιά και το γραμμωμένο κορμί με τον τοκετό και τα ξάγρυπνα βράδια. Τουλάχιστον, όμως, ας σταματήσουν να τα αποδίδουν όλα αυτά απλά στο θηλασμό!
Καταρχήν, ο θηλασμός δεν αποτελεί «διατροφικό φίλτρο», και το να τον παρουσιάζουμε ως τέτοιο είναι -το λιγότερο- άδικο για τις μητέρες που, ενώ θηλάζουν, δυσκολεύονται να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιστημονικές ενδείξεις ότι ο θηλασμός μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται στο μικρό χρονικό διάστημα των πρώτων μηνών μετά τη γέννα.
Από την άλλη, με ειδική διατροφή και συστηματική άσκηση -που προφανώς ακολούθησαν τόσο η Γιόχανσον όσο και η Κούνις- είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους.
Και, βέβαια, το πρόβλημα εδώ δεν είναι η ανειλικρίνεια των διάσημων μαμάδων, αλλά ο γελοίος τρόπος με τον οποίο οι celebrities προβάλλουν τη μητρότητα και το αντίκτυπο που έχει αυτό σε όλες τις μανούλες του κόσμου.
Η πρώτη μυθοπλασία της «διάσημης μητρότητας» είναι ότι είναι εύκολη. Το ψέμα ότι τα κιλά της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται διά μαγείας με το θηλασμό ακολουθούν κι άλλα ψέματα, όπως η μαγεία της πρόωρης μητρότητας και η ευκολία τού τοκετού. Η γονεϊκότητα στο δικό τους κόσμο είναι ταυτισμένη μόνο με τη χαρά, μια υπέροχη εμπειρία χωρίς καθόλου προκλήσεις και απώλειες. Μα, φυσικά! Με το στρατό των ανθρώπων που μπορούν να έχουν όλες αυτές οι σταρ στην υπηρεσία τους, είναι λογικό να μην χρειάζεται να θυσιάσουν για τη μητρότητα όλα αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε οι περισσότερες από εμάς. Σίγουρα, βιώνουν… ανακατατάξεις ως νέοι γονείς, αλλά σίγουρα όχι στον ίδιο βαθμό με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η δεύτερη μυθοπλασία της «διάσημης μητρότητας» είναι ότι τίποτα ουσιαστικά δεν αλλάζει, είτε σωματικά είτε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Στο βιβλίο «The Mommy Myth: The Idealization of Motherhood and How It Has Undermined All Women», οι συγγραφείς Susan Douglas και Meredith Michaels σχολιάζουν πώς οι διάσημες προωθούν το μύθο της σούπερ μαμάς. Έχουν επιτυχημένες καριέρες, είναι αξιολάτρευτες μαμάδες και έχουν τέλεια εμφάνιση. Πρόκειται για μια φαντασίωση, που ξεπερνά ακόμα και τα πιο ακραία παραδείγματα φεμινισμού: γυναίκες που κάνουν ό,τι πιο αντρικό επαγγελματικά, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν άψογα τη θηλυκή τους πλευρά, συν του ότι είναι υπόδειγμα μητρότητας.
Η εύκολη, λοιπόν, και άμεση απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης με το θηλασμό μέσα σε ελάχιστο χρόνο «ταιριάζει» απόλυτα σε αυτή τη φαντασίωση. Η γυναίκα μπορεί να καυχηθεί για το πόσο απολαμβάνει την ανατροφή του παιδιού της, ενώ παράλληλα επιστρέφει στο νεανικό προ εγκυμοσύνης κορμί της. Εξ ου και το πιο πρόσφατο trend των celebrities να ποζάρουν όλο χάρη και κομψότητα την ώρα που θηλάζουν! Εννοείται ότι είναι θεμιτό να παραδειγματίζεσαι από γυναίκες που εξακολουθούν να είναι ελκυστικές και σέξυ και μετά το μωρό – απλώς, θα βοηθούσε πραγματικά αν αυτές οι γυναίκες όντως θύμιζαν έστω και λίγο πώς είναι να έχεις γεννήσει πρόσφατα ένα μωρό.
Οι Douglas και Michaels παρομοιάζουν τη «διάσημη μητρότητα» μ’ έναν ισχυρό Δούρειο Ίππο που κρύβει μέσα του το μύθο τού «τα έχω όλα». Αυτές οι γυναίκες επικαλούνται ένα εναλλακτικό σύμπαν, όπου όλα τα επαγγελματικά / βιοτικά προβλήματα είναι ανύπαρκτα, μαζί με οποιαδήποτε ψυχολογική ή συναισθηματική ανασφάλεια, αφού ακόμα και η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μπόνους στην ήδη προικισμένη ζωή τους. Κρίμα που είναι απλά ένας μύθος… ακόμα και για τις ίδιες!