Για πρώτη φορά δοκιμές πεδίου έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εμποδίζουν τα φυτά να απορροφήσουν και να αφομοιώσουν νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε οργανικές ενώσεις, όπως οι πρωτεΐνες. Η αφομοίωση του αζώτου από τα φυτά παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητά τους, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, που χρησιμοποιούν το άζωτο για να παράγουν πρωτεΐνες ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διατροφή. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η διατροφική ποιότητα των καλλιεργειών βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς εντείνεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, της οποίας ηγήθηκαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, παρουσιάζονται στο περιοδικό «Nature Climate Change».«Η ποιότητα των τροφίμων μειώνεται όσο αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Άρνολντ Μπλουμ, καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του πανεπιστημίου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Προσθέτει, μάλιστα, ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις πρωτεΐνης στο σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι και σε κονδύλους πατάτας μειώθηκαν περίπου 8% -κατά μέσο όρο- όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ήταν αυξημένα. Αυτό συνεπάγεται μείωση περίπου 3% στη συνολική ποσότητα των πρωτεϊνών, που προσφέρουν οι τροφές αυτές, καθώς το CO2 φτάνει σε επίπεδα, που αναμένεται να σημειωθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.Ο εμπλουτισμός με αζωτούχα λιπάσματα θα μπορούσε εν μέρει να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή, αλλά θα οδηγούσε σε αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση του κόστους, το πέρασμά τους στα υπόγεια ύδατα και οι αυξημένες εκπομπές οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.
Κινδυνεύει η ποιότητα της τροφής μας;
Γιατί η αύξηση των επιπέδων CO2 θα επηρεάσει την ποιότητα της τροφής μας;