Η χαρά της ζωής είναι το κλειδί που διατηρεί σε καλύτερη φόρμα, καλύτερη κινητικότητα και καλύτερη λειτουργικότητα εκείνους που έχουν μια θετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας, συγκριτικά με τους μεμψίμοιρους, σύμφωνα με έρευνα που σε 3.199 άνδρες και γυναίκες που δημοσιεύθηκε στην CMAJ (Canadian Medical Association Journal).Οι ερευνητές από το βρετανικό UCL (University College London) αξιολόγησαν το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή των συμμετεχόντων με μια κλίμακα τεσσάρων πόντων με βάση τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις/δηλώσεις: «απολαμβάνω τα πράγματα που κάνω», «μου αρέσει η συντροφιά των άλλων», «κοιτώντας συνολικά πίσω τη ζωή μου έχω μια αίσθηση ευτυχίας», «νιώθω γεμάτος ενεργητικότητα αυτές τις μέρες». Παράλληλα ,υπέβαλαν τους συμμετέχοντες – ηλικίας από 60 έως και άνω των 80 ετών – σε ερωτηματολόγια εκτίμησης της κινητικότητάς τους και της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στις καθημερινές δραστηριότητες.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι και απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή παρουσιάζουν έκπτωση της λειτουργικότητάς τους με πιο αργό ρυθμό καθώς μεγαλώνουν», δήλωσε ο ερευνητής δρ Andrew Steptoe.
«Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν και καλύτερη υγεία ή είναι πιο νέοι ή πιο πλούσιοι ή έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεδομένου ότι λάβαμε υπόψη αυτούς τους παράγοντες και παρόλα αυτά η σχέση μεταξύ βαθμού απόλαυσης της ζωής και καλύτερης λειτουργικότητας παραμένει», δήλωσε ο δρ Steptoe.
Επίσης οι άνθρωποι με αυτή τη θετική στάση ζωής έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν τα επόμενα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα προηγούμενης έρευνας των ίδιων ειδικών. Το νέο στοιχείο που προσετέθη από την τρέχουσα έρευνά τους είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν και καλύτερη κινητικότητα.
Διαβάστε ακόμη