Η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου παράλληλα με τη χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με επιστήμονες.
Μετά από πετυχημένες έρευνες σε ποντίκια, οι γιατροί σκοπεύουν να χορηγήσουν την ουσία λοσαρτάνη (που δίνεται ως αντιυπερτασική θεραπεία) σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, προκειμένου να ελέγξουν το κατά πόσον το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, αναφέρει το περιοδικό «Nature Communications».
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 5% των ασθενών με παγκρεατικό καρκίνο επιβιώνει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι μόνο ένας στους δέκα ασθενείς με καρκίνο έχει όγκο που είναι χειρουργήσιμος.
Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης τεστάρουν -με τη βοήθεια εθελοντών ασθενών με μη χειρουργήσιμους καρκίνους του παγκρέατος- τα αποτελέσματα του συνδυασμού χημειοθεραπείας και λήψης λοσαρτάνης.
Παρ’ όλο που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η θεραπεία αυτή δεν θα σώσει τους ασθενείς, ελπίζουν ότι θα τους χαρίσει μερικούς επιπλέον μήνες ή ακόμα και χρόνια ζωής.
Η λοσαρτάνη χρησιμοποιείται για περισσότερα από 10 χρόνια ως ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο.
Ο τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης ουσίας είναι μέσω της χαλάρωσης ή διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε τα αγγεία να είναι σε θέση να μεταφέρουν περισσότερο αίμα, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος.
Η επιστημονική ομάδα της Μασαχουσέτης ανακάλυψε ότι το φάρμακο επέδρασε θετικά στα ποντίκια με καρκίνο του μαστού και παγκρεατικό καρκίνο. Ουσιαστικά, βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσα, αλλά και γύρω από τους όγκους, επιτρέποντας σε περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της χημειοθεραπείας να φτάσουν στο στόχο τους.
Τα ποντίκια -στα οποία εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη συνδυαστική θεραπεία- επέζησαν για μεγαλύτερο διάστημα, συγκριτικά με εκείνα τα οποία υποβλήθηκαν μόνο σε χημειοθεραπεία.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το κατά πόσον το συγκεκριμένο αντιυπερτασικό φάρμακο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και στους ανθρώπους.