Η ιδέα της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των ιών που διασπείρονται μεταξύ των ζώων κρίνεται τολμηρή, θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές που επιχειρούν να αναγνωρίσουν τις ιώσεις των ζώων και ιδιαίτερα εκείνες που μεταδίδονται στον άνθρωπο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ian Lipkin διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια δήλωσε ότι «αυτό για το οποίο συζητάμε είναι να οριοθετήσουμε την πλήρη γκάμα των ιών που διασπείρονται στα θηλαστικά και ο σκοπός είναι ότι καθώς θα συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις αρχές που καθορίζουν τους παράγοντες κινδύνου.»
Εκτιμάται ότι περίπου το 70% των ιών που προσβάλλουν τους ανθρώπους όπως ο HIV, ο Εbola, καθώς και ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) προέρχονται από τα ζώα.
Έως τώρα όμως η έκταση του προβλήματος δεν είχε εκτιμηθεί. Για να εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος ερευνητές από τις Η.Π.Α. και το Μπαγκλαντές εξέτασαν ένα είδος νυχτερίδας το οποίο μεταφέρει τον ιό Nipah, που αν μεταδοθεί σε ανθρώπους μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Μελετώντας 1897 δείγματα από τις νυχτερίδες οι επιστήμονες εντόπισαν περίπου 60 διαφορετικά είδη ιών περισσότερα από τα οποία δεν είχαν αναγνωριστεί ξανά.
Η ομάδα των ερευνητών στην συνέχεια πρόβαλε το νούμερο αυτό σε όλα τα γνωστά θηλαστικά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 320.000 ιοί που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Η χαρτογράφηση των νέων ιών εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους επιστήμονες να είναι ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την αντιμετώπιση επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία επιδημιών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση mBio.