Νεότερα στοιχεία συσχετίζουν την χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών με την παιδική παχυσαρκία.
Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό PloS ONE οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της δισφαινόλης Α (BPA) στα ούρα περισσότερων από 1.300 παιδιών στην Κίνα και τα σύγκριναν με το σωματικό τους βάρος.
Επίσης τα παιδιά ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, το κατά πόσο κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό, φρούτα και λαχανικά καθώς και πόσο γυμνάζονταν.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών που είχαν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα δισφαινόλης Α στα ούρα τους είχαν και τις διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα συγκριτικά με εκείνα που είχαν τις χαμηλότερες τιμές δισφαινόλης Α στα ούρα τους.
Ωστόσο δεν παρατήρησαν παρόμοιο συσχετισμό στα αγόρια της έρευνας.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία ίσως είναι πιο ευάλωτα στην δράση της εν λόγω χημικής ουσίας η οποία θεωρείται ότι δρα ως ενδοκρινικός διαταράκτης. Συγκεκριμένα θεωρείται ότι “μιμείται” τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό.
Η δισφαινόλη A ένοχη για την παιδική παχυσαρκία;
Νεότερα στοιχεία συσχετίζουν την χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών, με την παιδική παχυσαρκία.