Σε μία από τις πιο πλήρεις μελέτες του είδους της, μία ομάδα Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών κατέγραψαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στη δημόσια υγεία εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό με την έλευση της οικονομικής κρίσης.
Οι ερευνητές παρουσίασαν σχετικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Public Health», που δείχνουν ότι η κρίση και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν συνεπεία της οδήγησαν στη χειροτέρευση των υπηρεσιών και των παροχών υγείας.
Οι επιστήμονες που προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και από Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό στις Η.Π.Α. μελέτησαν στοιχεία που είχαν να κάνουν με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τη χρήση των υπηρεσιών υγείας καθώς και την εξέλιξη της υγείας των Ελλήνων. Μεταξύ άλλων παρατήρησαν ότι οι βασικοί δείκτες της δημόσιας υγείας είχαν σαφή ύφεση.
Για παράδειγμα, μεταξύ του 2007 και του 2009 οι αυτοκτονίες και οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν από 22,7% στο 27,6% ανάμεσα στους άνδρες. Τα ψυχολογικά προβλήματα, η χρήση ουσιών και οι μολυσματικές ασθένειες έδειξαν αυξητικές τάσεις. Παρά την αύξηση των προβλημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών μειώθηκε κατά 23,7% ανάμεσα στο 2009 και το 2011.
Στο ίδιο διάστημα εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος, οι ασθενείς περιόρισαν τη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και η χρήση του ήδη επιβαρημένου δημόσιου τομέα υγείας αυξήθηκε από το 6,2% στο 21,9% σε διάστημα δύο χρόνων.
Ο δρ. Ηλίας Κονδύλης, βασικός συγγραφέας της έρευνας και ερευνητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σχολίασε: «Περιμέναμε ότι η πολιτική λιτότητας θα είχε επηρεάσει αρνητικά τις υπηρεσίες υγείας όπως και την κατάσταση της υγείας των πολιτών, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι φανταζόμασταν». Βασισμένοι στα αποτελέσματα της μελέτης οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι αντίστοιχα στοιχεία μπορεί να παρατηρηθούν εξαιτίας της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις Η.Π.Α.
Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία
Έλληνες και αμερικανοί ερευνητές καταγράφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην δημόσια υγεία.