Την πιο κρύα εποχή του χρόνου, τα τουρσιά είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα στο τραπέζι μας ως συνοδευτικά πολλών φαγητών. Το κυριότερο όμως είναι ότι η παρασκευή τους είναι ιδιαίτερα απλή και απαιτεί μόνο 2 έως 3 υλικά, καθώς και το τρόφιμο που θα επιλέξουμε να κάνουμε τουρσί. Φέτος, λοιπόν, μην αγοράσετε τουρσιά, αλλά ετοιμάστε τη δική σας παραγωγή, ακολουθώντας τις οδηγίες του Vita.
1. Λάχανο τουρσί
Υλικά
- 1 λάχανο μεγάλο
- 1 φλιτζανάκι χοντρό αλάτι
- 3 λεμόνια (τον χυμό τους)
- Βγάζετε τα εξωτερικά χοντρά φύλλα του λάχανου, το τρυπάτε με ένα μαχαίρι στο σημείο που είναι το κοτσάνι του -αρκετά βαθιά, ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά τρύπα, από όπου θα αφαιρέσετε το σκληρό κομμάτι και την καρδιά του.
- Στη συνέχεια, ετοιμάζετε την άρμη, ρίχνοντας σε νερό το χοντρό αλάτι και τον χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας καλά.
- Βάζετε το λάχανο σε ένα πήλινο σκεύος και το περιχύνετε με την άρμη, φροντίζοντας αυτή να το σκεπάζει καλά.
- Σε 25 ημέρες περίπου, το λάχανο τουρσί είναι έτοιμο. Φροντίζετε μόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε τη στάθμη της άρμης, ώστε να το καλύπτει. Αν μειωθεί, προσθέστε επιπλέον νερό με λεμόνι.
Υλικά
- Κουνουπίδι
- Αλάτι
- Άσπρο ξίδι
- Πλένετε το κουνουπίδι και κόβετε τις κορυφές του.
- Πασπαλίζετε τις κορυφές με μπόλικο αλάτι, τις βάζετε σε ένα μπολ, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε για 24 ώρες.
- Μόλις περάσει το 24ωρο, τις ξεπλένετε με ξιδόνερο, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά.
- Βράζετε επί 20΄ άσπρο ξίδι και γεμίζετε με αυτό τα δοχεία με τις κορυφές από το κουνουπίδι, προσέχοντας να τις καλύπτει.
- Μόλις κρυώσουν τα γυάλινα βάζα, τα σκεπάζετε και τα φυλάτε.
Υλικά
- Κουνουπίδι
- Μικρά κρεμμυδάκια
- Αγγουράκια
- Φασολάκια
- Καρότα
- Αλάτι
- Άσπρο ξίδι
- Πλένετε και χωρίζετε το κουνουπίδι σε μικρά κλωναράκια, τα οποία πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε έτσι για ένα 24ωρο.
- Μόλις περάσει το 24ωρο, τα ξεπλένετε με ξιδόνερο, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη.
- Πλένετε καλά τα αγγουράκια, ξεφλουδίζετε, πλένετε και κόβετε τα καρότα σε στικ, και καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα φασολάκια.
- Τα ρίχνετε όλα μαζί σε νερό που βράζει και προσθέτετε λίγο αλάτι (2 κουταλάκια ανά κιλό νερού).
- Τα αφήνετε να βράσουν επί 4-5΄ και τα στραγγίζετε καλά.
- Τα βάζετε σε γυάλινα δοχεία μαζί με το κουνουπίδι και τα σκεπάζετε με άσπρο βραστό ξίδι, που έχετε βράσει επί 20΄.
- Μόλις κρυώσουν τα δοχεία, τα σκεπάζετε και τα φυλάτε.
Υλικά
- Αγγουράκια μικρά
- Αλάτι χοντρό
- Άσπρο ξίδι
- Φύλλα δάφνης
- Πλένετε καλά τα αγγουράκια, τα σκεπάζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες.
- Μόλις περάσει το 24ωρο, ξεπλένετε τα αγγουράκια με ξιδόνερο, τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε σε γυάλινα δοχεία.
- Προσθέτετε από 2 φύλλα δάφνης σε κάθε δοχείο και τα γεμίζετε με άσπρο ξίδι, προσέχοντας τα αγγουράκια να καλύπτονται καλά από αυτό.
Υλικά
- Πράσινες πιπεριές
- Κόκκινες γλυκές πιπεριές
- Αλάτι
- Άσπρο ξίδι
- Ελαιόλαδο
- Πλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
- Τις πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνετε να μείνουν έτσι για 24 ώρες.
- Τις ξεπλένετε με ξιδόνερο, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε γυάλινα δοχεία.
- Τις σκεπάζετε με άσπρο ξίδι και λίγο ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι λάδι ανά 4 φλιτζάνια ξίδι).