Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της σοβαρής νευρικής ανορεξίας δίνεται με πειραματική μέθοδο εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
H μέθοδος διέγερσης του εγκεφάλου με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων έχει ήδη δοκιμαστεί σε περιπτώσεις ασθενών με Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ακόμη και παράλυσης.
Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε ασθενείς με σοβαρή νευρική ανορεξία. Τα ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν σε έξι γυναίκες 24-57 ετών στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση και την ανησυχία. Επί εννέα μήνες ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων δεχόταν ηλεκτρική διέγερση. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τρεις από τις γυναίκες ανέφεραν πως η ποιότητα της ζωής τους είχε βελτιωθεί, ενώ είχε αυξηθεί και το βάρος τους. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.
Ωστόσο, η μέθοδος είχε και ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια γυναίκα είχε νευρική κρίση δυο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, ενώ μια ακόμη είχε κρίση πανικού κατά την τοποθέτησή του. Επίσης μια ακόμη δεν είχε βελτίωση ούτε στη διάθεση, ούτε στο βάρος. Οι ερευνητές από το Κέντρο Νευροεπιστημών Κρέμπιλ του καναδικού UHN (University Health Network) επισημαίνουν ότι αυτή η μέθοδος δεν ενδείκνυται για όλους τους πάσχοντες.
Ο διακόπτης της νευρικής ανορεξίας
Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της σοβαρής νευρικής ανορεξίας δίνεται με πειραματική μέθοδο εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο.