Εκτιμάται ότι το 3% των πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν καταναλώνουμε λιγότερο από 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά, λουκάνικα κτλ.) την ημέρα.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης οι οποίοι ανέλυσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο σε σχέση με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.
Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες από δέκα χώρες, παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξανόταν ανάλογα με την ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που κατανάλωναν.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με την μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έτρωγαν τα λιγότερα φρούτα και λαχανικά και ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν. Επίσης, οι άνδρες που έτρωγαν πολύ κρέας είχαν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο BioMed Central.
Λιγότερα λουκάνικα, περισσότερα χρόνια ζωής
Εκτιμάται ότι το 3% των πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν καταναλώνουμε λιγότερο από 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά, λουκάνικα κτλ.) την ημέρα.