Γειά σας, είμαι 23 ετών, 1.55 και 78 κιλά. Έχω υποθυρεοειδισμό που μεταβάλλεται συνεχώς και γίνεται είτε υπο- είτε υπέρ-. έκανα 8 μήνες δίαιτα αυστηρά και όταν είδα στις εξετάσεις ότι έχω πάλι υποθυρεοειδισμό, βαρέθηκα και τα παράτησα. Πήρα ενα δίμηνο χάπια, έγινε υπερθυροειδισμός, μετά με τη συμβουλή γιατρού τα έκοψα. Και τώρα ξανααρχίζω δίαιτα. Τι μπορώ να κάνω για να μην πάνε πάλι οι ορμόνες μου στα ύψη και να χάσω κιλά σα φυσιολογικός οργανισμός. Βοηθάνε η δίαιτα, το έντονο περπάτημα ,το τζόκιν και οι κοιλιακοί; Τι άλλο προτείνετε; ευχαριστώ
Νικόλ

Νικόλ, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής είναι τα πιο βασικά στοιχεία για τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού. Διατροφικά, στον υποθυρεοειδισμό απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (πρωτεΐνες και σύνθετοι υδατάνθρακες που προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και μικρότερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα). Τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, «κινητοποίηση» του μεταβολισμού και μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, ή οποία δρα ανασταλτικά στην μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Παράλληλα, όσοι υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται. Το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Τέλος, συμπληρώματα όπως η κανέλλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο, δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.