Μεγαλώνοντας φθίνουν σταδιακά όλες οι λειτουργίες του σώματος μεταξύ αυτών και η νοητική μας λειτουργία. Κι ενώ υπάρχουν π.χ., χάπια που ρυθμίζουν την πίεση, τη χοληστερίνη ή το σάκχαρο, δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που μπορεί να μας διατηρήσει οξυδερκείς. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε αποδεδειγμένα να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό, αλλά και την καρδιά μας γερή, καθώς τα χρόνια περνούν είναι ένας: η άσκηση.
Σε πρόσφατη έρευνα από το Heart and Stroke Foundation του Καναδά ζητήθηκε από μια ομάδα υπέρβαρων και αγύμναστων ενηλίκων μέσου όρου ηλικίας 49 ετών, να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε ποδηλασία και βάρη, δυο φορές την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν μειωθεί το βάρος, το ποσοστό λίπους στο σώμα τους και η περιφέρεια της μέσης τους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε η νοητική τους λειτουργία. Ουσιαστικά όσο περισσότερο αθλούνταν, τόσο περισσότερο βάρος έχαναν και αυξανόταν η απόδοσή τους σε τεστ εκτίμησης της νοητικής τους λειτουργίας.
Επομένως οι ερευνητές μας συμβουλεύουν να αθλούμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ή μεγαλύτερη ένταση ούτως ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού, αλλά και προκειμένου να «σκεφτόμαστε καλύτερα».
Άσκηση το μυστικό της εξυπνάδας
Όσο περισσότεροι ασκούμαστε τόσο περισσότερο αυξάνεται η νοητική μας λειτουργία, σύμφωνα με νέα έρευνα.