Είναι από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις που έχω κάνει έως τώρα. Και έχω κάνει αρκετές: μπαλέτο, αερόμπικ, οριεντάλ, λάτιν, πιλάτες, γιόγκα, zumba… Ποτέ έως τώρα όμως δεν είχα εκτελέσει ασκήσεις ισορροπώντας πάνω σε δύο πατίνια. Με άλλα λόγια, ποτέ δεν είχα ανέβει στο corealign, μια νέα μέθοδο εκγύμνασης που εφαρμόζεται και στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να το δοκιμάσω, διαπίστωσα ότι επρόκειτο για μια μέθοδο που συνιστούσε πρόκληση για την ισορροπία, την αντοχή και πάνω από όλα τη συγκέντρωσή μου. Εάν σκεφτόμουν έστω και για μια στιγμή κάτι διαφορετικό από την άσκηση που έπρεπε να κάνω, έχανα την ισορροπία μου και αν δεν με διόρθωνε η εκπαιδεύτρια κ. Φανή Παπαρούπα, είναι βέβαιο ότι θα βρισκόμουν στο πάτωμα. Και παρότι εκείνη με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει σημειωθεί ποτέ πτώση στο corealign, εντούτοις είχα τον φόβο ότι εγώ θα είμαι η πρώτη περίπτωση στα χρονικά.
Σε δύο πατίνια
Ας φανταστούμε δύο πατίνια τοποθετημένα σε δύο παράλληλες ράγες μέσα σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Καθεμία από αυτές τις κινούμενες πλατφόρμες συνδέεται με έναν ελαστικό ιμάντα στις άκρες του πλαισίου και κινείται μπρος-πίσω με τη δύναμη του ποδιού μας. Ανάλογα με την ελαστικότητα του ιμάντα (πολύ ελαστικός ή πιο σκληρός), τα πόδια μας μπορούν να κινούν την πλατφόρμα είτε εύκολα είτε πιο δύσκολα. Όσο πιο εύκολα κινούμε την πλατφόρμα, τόσο περισσότερο απαιτείται να σφίξουμε κάθε ίνα του κορμού μας, ιδιαίτερα των κοιλιακών, ώστε να διατηρήσουμε τον έλεγχο της κίνησης και την ισορροπία μας.
Ταυτόχρονα στηρίζουμε τα χέρια σε ένα πολύζυγο, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το ξύλινο πλαίσιο και μας βοηθά να κρατάμε την ισορροπία μας κατά την εκτέλεση των περισσότερων ασκήσεων. Υπάρχουν ωστόσο και ασκήσεις μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας, όπου απαιτείται να αφήσουμε το πολύζυγο και να βασιστούμε αποκλειστικά στα πόδια και τον κορμό μας για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας πάνω στις κινούμενες πλατφόρμες.
«Είναι λειτουργική άσκηση, κατάλληλη και για όσους δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό ή τον αθλητισμό, αλλά και για εμάς τους χορευτές. Εγώ είδα μια καθαρή βελτίωση στην τοποθέτηση του σώματός μου σκελετικά και μυϊκά. Αλλά τα αποτελέσματα τα βλέπεις και στην καθημερινή ζωή σου. Στον τρόπο που περπατάς, στο πώς πιέζεις το έδαφος για να προχωρήσεις, στον τρόπο που απλώνεις το χέρι σου, ακόμη και στο πώς στέκεται το κεφάλι σου», μου εξήγησε με ενθουσιασμό η κ. Αναστασία Μπουρτζιώτη, επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα χορού, η οποία ασχολείται με το corealign τους τελευταίους μήνες.
Στη σωστή θέση
Η ευθυγράμμιση Με το corealign ο εκπαιδευτής μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε λάθος υπάρχει στη στάση του σώματος και με τις κατάλληλες ασκήσεις να το… βάλει στη θέση του. «Όλοι μας έχουμε κινησιολογικές ανισορροπίες εξαιτίας των καθημερινών κινήσεων, που ενδυναμώνουν συνήθως τη μια πλευρά του σώματος και μας εκτροχιάζουν από την αρμονική κίνηση. Ο σκοπός της μεθόδου είναι να ενδυναμώσει το σώμα ισομερώς, ευθυγραμμίζοντας και επαναφέροντας σε ισορροπία το κάτω και το πάνω μέρος, καθώς και τη δεξιά με την αριστερή πλευρά, ώστε να προκαλέσει την αρμονική κίνηση», επισημαίνει η κ. Παπαρούπα.
Γι’ αυτό και στην αρχή του μαθήματος το μόνο που έκανε, ενώ εγώ εκτελούσα κάθε άσκηση, ήταν να με διορθώνει διαρκώς, ευθυγραμμίζοντας τους ώμους, ισιώνοντας την πλάτη, φέρνοντας σε ευθεία τα δύο κόκαλα της λεκάνης, αλλά και τα γόνατα, μέχρι να πάψει να «φεύγει» το σώμα μου – όσο αυτό ήταν δυνατό.
Το κέντρο «Οι δύο κινούμενες βάσεις σε αναγκάζουν να ενεργοποιήσεις το κέντρο σου και όλους τους μυς που σχετίζονται με τη σταθεροποίηση της λεκάνης. Εγώ έκανα και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος, αλλά και μετά τη γέννα, όπου μέσα σε δύο μέρες εντατικών μαθημάτων είδα διαφορά», μου είπε η κ. Λένια Ροΐδη, δασκάλα χορού και corealign instructor.
Διαφορά στην αναπνοή Στη διάρκεια του μαθήματος δυσκολεύτηκα πολύ να ρυθμίσω την αναπνοή μου και να τη συντονίσω με τα πόδια και τα χέρια μου κρατώντας ταυτόχρονα την ισορροπία μου. Ωστόσο, σιγά-σιγά η αναπνοή γίνεται πιο αρμονική και επιτυγχάνεται ο συντονισμός. «Έχω μάθει να αναπνέω πιο σωστά, να μην κρατάω την ανάσα μου, και αυτό με έχει βοηθήσει πολύ στους κοιλιακούς», μου είπε η Ναυσικά Μασούρα, δασκάλα, που ασχολείται με το corealign τον τελευταίο χρόνο.
Πώς γεννήθηκε το πατίνι που μας γυμνάζει
Ο εφευρέτης της μεθόδου είναι ο φυσικοθεραπευτής Jonathan Hoffman. Σε ορισμένους ασθενείς του ο Hoffman χρησιμοποίησε ένα πατίνι, πάνω στο οποίο o ασθενής ανέβαζε το πόδι του, το οποίο ήταν δεμένο με ιμάντα από ένα σταθερό σημείο. Ο Hoffman εξέλιξε τη μέθοδο ανεβάζοντας και το άλλο πόδι του ασθενούς σε μια μετακινούμενη επιφάνεια. Έτσι δημιούργησε τον πρόδρομο του corealign. Oι μαθητές του Hoffman, ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της μεθόδου, τον προέτρεψαν να την εξελίξει όχι μόνο ως τεχνική αποκατάστασης, αλλά και εκγύμνασης. Σήμερα, οι ασκήσεις του corealign είναι περίπου διακόσιες και διαρκώς εμπλουτίζονται.
Ιnfo
- Συνιστάται 2-3 φορές την εβδομάδα.
- To κόστος ενός μαθήματος κυμαίνεται στα 14-20€.
- Η διάρκεια ενός μαθήματος είναι από 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄. Τα μαθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ή ομαδικά ή να αποτελούν μέρος ενός προγράμματος εκγύμνασης με πιλάτες.
- Το μάθημα γίνεται πάντα με την καθοδήγηση ενός δασκάλου.
- Είναι κατάλληλο για άτομα κάθε ηλικίας, για την αποκατάσταση τραυματισμών, για αθλητές και χορευτές.