Πριν από δέκα χρόνια η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας έρευνας Women’s Health Initiative (WHI) και η διαπίστωση ότι η ορμονοθεραπεία μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οδήγησε στη «δαιμονοποίηση» και τη συνακόλουθη αποφυγή της ορμονοθεραπείας για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση διεθνώς.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, μια διεθνής ομάδα ειδικών, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στην αρχική WHI, δημοσιεύουν μια σειρά άρθρων στο επιστημονικό περιοδικό «Climacteric» της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, όπου εστιάζουν στην παρατήρηση ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να επιστρέψουμε στη λελογισμένη χρήση της ορμονοθεραπείας στις γυναίκες που μόλις έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.
Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που υπογράφουν τα άρθρα εξηγούν ότι τα συμπεράσματα της WHI βασίστηκαν στη μελέτη γυναικών που είχαν ήδη μπει στην εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο τα τελευταία 12 χρόνια. Για τις γυναίκες αυτές, ιδιαίτερα όταν διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, πράγματι η ορμονοθεραπεία δεν θεωρείται καλή ιδέα. Με άλλα λόγια, ένα από τα μαθήματα που πήραν οι ειδικοί τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ότι η ορμονοθεραπεία, όταν χορηγηθεί αργά, δηλαδή μια δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, δεν έχει και τόσα οφέλη για τη γυναίκα, ενώ μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη.
Το λάθος των ειδικών όμως ήταν ότι γενίκευσαν τα συμπεράσματα αυτά σε ό,τι αφορά όλες τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Σήμερα, όμως, είναι σε θέση να πουν, με βάση τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες έρευνες, ότι για μια γυναίκα που μόλις μπαίνει στην εμμηνόπαυση η ορμονοθεραπεία είναι ωφέλιμη για την αντιμετώπιση των εξάψεων, των εφιδρώσεων και της κολπικής ξηρότητας, αλλά και για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της απειλής της οστεοπόρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επισημαίνουν ότι η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με το ατομικό ιστορικό και τις ανάγκες κάθε γυναίκας, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Τονίζουν, δηλαδή, ότι αναμφίβολα η ορμονοθεραπεία δεν ταιριάζει σε κάθε γυναίκα, μπορεί όμως να ωφελήσει αρκετές.
Αθώα η ορμονοθεραπεία;
Σύμφωνα με έρευνες, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει για την ορμονοθεραπεία και ίσως χρειάζεται να επιστρέψουμε στη λελογισμένη χρήση της ορμονοθεραπείας στις γυναίκες που μόλις έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.