Κι ενώ η παχυσαρκία έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Dartmouth διαπίστωσαν ότι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου είναι δυνατό να βοηθήσει στην πρόβλεψη της μελλοντικής πρόσληψης βάρους.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Neuroscience», οι ερευνητές έδειξαν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ της αντίδρασης του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου σε ερεθίσματα που σχετίζονται με το φαγητό και της μελλοντικής αύξησης του βάρους.
Οι ερευνητές υπέβαλαν πρωτοετείς φοιτητές σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα τους έδειχναν σκηνές ζώων, εικόνες της φύσης, λαχταριστά φαγητά και ανθρώπους. Έξι μήνες αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων ο εγκέφαλος είχε την εντονότερη αντίδραση στα ερεθίσματα του φαγητού είχαν σημειώσει και τη μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βαθμός ενεργοποίησης του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου στις εικόνες φαγητού συσχετίζεται με την πρόσληψη βάρους.
Παράλληλα διαπιστώθηκε -στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας- ότι και ο βαθμός ανταπόκρισης του εγκεφάλου σε σεξουαλικές εικόνες αποτελούσε δείκτη πρόβλεψης της ερωτικής επιθυμίας. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα ενδιαφέρονται για τις θεωρίες που αφορούν τον αυτοέλεγχο ή αλλιώς τη δύναμη της θέλησης.
Στην παρούσα έρευνά τους σημειώνουν ότι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της κατανάλωσης φαγητού απαιτεί τη συνειδητή αυτοπαρακολούθηση έτσι ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως, λόγου χάρη, μια πιατέλα με γλυκά που σερβίρονται ως επιδόρπιο σε ένα εστιατόριο. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση των αντιδράσεών μας προκειμένου να μην παρασυρόμαστε και να συγκρατούμε τις ορμές μας.
Η εξέταση που αποκαλύπτει αν θα παχύνουμε
Με μία μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μας μπορεί σύντομα να μπορούμε να βλέπουμε αν θα παχύνουμε ή όχι.