Η γρίπη των πτηνών μπορεί τελικά να είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ότι εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό θανάτων από τον ιό Η1Ν1 ξεπερνά το 50%. Ο ιολόγος Peter Palese από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει σε ανάλυσή του, ότι πολύ απλά το ποσοστό θανάτου είναι δέκα φορές λιγότερο από το εκτιμώμενο και τελικά δεν ξεπερνά το 1%.
Το βασικό σκεπτικό του ιολόγου Palese είναι ότι τα πολύ βαριά περιστατικά τελικά καταλήγουν στο νοσοκομείο, αλλά παράλληλα πολλοί άνθρωποι περνούν την γρίπη ελαφριά, με άλλα λόγια «στο πόδι», σχετικά ήπια και χωρίς συμπτώματα.
Η ανάλυσή του δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Science και έχει ήδη δεχθεί κριτική όσον αφορά την αξιοπιστία των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να υποστηρίζει την αξιοπιστία των στατιστικών του όσον αφορά τη θνησιμότητα από τον H1N1 που εκτιμάται στο 59%, με δεδομένο ότι από τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τελευταίων ημερών έχουν μολυνθεί 586 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 346. Σύμφωνα με την ομάδα του Palese ωστόσο, εάν έχουν προσβληθεί εκατομμύρια άνθρωποι αλλά έχουν πεθάνει 349, τότε το ποσοστό θνησιμότητας είναι λιγότερο από 1%.
Την ίδια στιγμή μια άλλη ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υποστηρίζει τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας του ιού. Μάλιστα η εν λόγω ανάλυση του καθηγητή Osterholm καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός Η1Ν1 σκοτώνει το 80% όσων προσβάλει.
Παράλληλα με την αντιπαράθεση όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό Η1Ν1, τα επιστημονικά περιοδικά Nature και Science έχουν δεχθεί προς το παρόν να μην δημοσιεύσουν δυο άλλες μελέτες για μια μεταλλαγμένη μορφή του ιού της γρίπης των πτηνών μετά από αίτημα επιστημονικής ομάδας αμερικανών ειδικών με το επιχείρημα ότι τα αποτελέσματα των μελετών θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθούν σε θανατηφόρα τρομοκρατικά χτυπήματα με βιολογικά όπλα.
Λιγότερο επικίνδυνος ο Η1Ν1;
Η γρίπη των πτηνών μπορεί τελικά να είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ότι εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.