Τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται άχρηστα για τις περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας παρότι οι γιατροί εξακολουθούν να τα συνταγογραφούν, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington στο St. Louis παρακολούθησαν 166 ενήλικες με ιγμορίτιδα που είτε έπαιρναν αντιβίωση επί δέκα ημέρες είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Εφτά μέρες μετά όσοι έπαιρναν αντιβίωση ανέφεραν μια βελτίωση, αλλά ήταν πολύ μικρή και δεν διατηρήθηκε μετά από τρεις μέρες. Δέκα μέρες αργότερα το 78% των ανθρώπων που πήραν αντιβιοτικά και το 80% όσων πήραν εικονικά φάρμακα είπαν ότι ένιωθαν πολύ καλά και δεν είχαν πλέον συμπτώματα.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αίτιο της ιγμορίτιδας μπορεί να είναι ένας ιός – οπότε το αντιβιοτικό δεν μπορεί να δράσει – ή ένα μικρόβιο οπότε μπορεί να συνταγογραφηθεί αντιβίωση. Ωστόσο, εκτιμάται ότι λιγότερο από το 2% των συγκεκριμένων αναπνευστικών λοιμώξεων είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλονται σε ιούς και δεν απαιτούν αντιβίωση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρίας Λοιμώξεων που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθούν σύντομα, η λήψη αντιβιοτικών θα συστήνεται για τους ασθενείς με λοιμώξεις που επιμένουν πάνω από δέκα ημέρες και χειροτερεύουν, για εκείνους με υψηλό πυρετό και έντονα ενοχλήματα ή για όσους παρότι η κατάστασή τους αρχικά βελτιώνεται μετά επιδεινώνεται.
Ανώφελα τα αντιβιοτικά στην ιγμορίτιδα
Τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται άχρηστα για τις περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας παρότι οι γιατροί εξακολουθούν να τα συνταγογραφούν.