Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από ιατρικά λάθη και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το να πηγαίνει κανείς στο νοσοκομείο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να πετάει με το αεροπλάνο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Εκτιμάται ότι σε περίπτωση εισαγωγής σε ένα νοσοκομείο οι πιθανότητες να υποστεί κάποιος μια λανθασμένη ιατρική πρακτική είναι 1 στις 10 και οι πιθανότητες θανάτου εξαιτίας ιατροφαρμακευτικού λάθους είναι 1 στις 300, σύμφωνα με το Liam Donaldson, νεοδιορισθέντα υπεύθυνο για την ασφάλεια των ασθενών του ΠΟΥ.
Συγκριτικά, ο κίνδυνος θανάτου σε ένα αεροπορικό ατύχημα αφορά 1 στα 10 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Φαίνεται ότι το σύστημα υγείας διεθνώς έχει ακόμη πολύ δρόμο (όσον αφορά την εξέλιξή του)», δήλωσε ο κ. Donaldson.
Περισσότερο από το 50% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μπορούν να αποφευχθούν εάν το νοσηλευτικό προσωπικό καθαρίζει τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό διάλυμα προτού έρθει σε επαφή με τους ασθενείς. Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι για κάθε 100 ασθενείς που νοσηλεύονται σε οποιαδήποτε στιγμή, οι 7 στις αναπτυγμένες χώρες και οι 10 στις αναπτυσσόμενες θα αποκτήσουν τουλάχιστον μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Μάλιστα, όσο περισσότερο παραμένει ένας ασθενής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης. Οι καθετήρες και οι ιατρικοί αναπνευστήρες σχετίζονται με το μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
Πιο επικίνδυνο το νοσοκομείο από τις πτήσεις
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από ιατρικά λάθη και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.