Από τη Μαριάννα Σιδηροπούλου, κλινική ψυχολόγο
Περίεργος τίτλος σκέφτεστε. Τι σημαίνει «αποδομώντας» και για ποια μαμά μιλάμε; Για την καθημερινή μαμά, αυτή της «διπλανής πόρτας», εσένα και εμένα, σας απαντώ ως κλινική ψυχολόγος, ως μαμά στην πραγματικότητα αλλά και ως «μαμά» της ιδέας του “Deconstructing Mummy”.
Και γιατί χρειάζεται αποδόμηση η καθημερινή μαμά; Σκέφτεστε τώρα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η μητρότητα είναι ιερός θεσμός στην κοινωνία. Η μητέρα συχνά ταυτίζεται με την Παναγία και μέσες άκρες στέφεται με φωτοστέφανο. Η εγκυμοσύνη θεωρείται η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, και ο ερχομός του μωρού η απόλυτη ολοκλήρωση, ο τελικός σταθμός του «προορισμού» μιας γυναίκας.
Το μοντέλο φαίνεται τέλειο. Ίσως τελικά «πολύ καλό» για να είναι αληθινό. Πράγματι, ο κορσές είναι πολύ στενός για να χωρέσει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν γίνονται μητέρες. Ήδη από την εγκυμοσύνη, αυτήν τη «λαμπερή» περίοδο, όλες οι γυναίκες (ακόμα και όσες έχουν μια «καλή» εγκυμοσύνη), αντιμετωπίζουν φοβίες, άγχη, περίεργα όνειρα, ένα σώμα που βαραίνει, αλλάζει, πολλές φορές ταλαιπωρείται. Κάποιες άλλες δεν είναι σίγουρες ότι θέλουν το παιδί ή αμφισβητούν την ικανότητά τους να γίνουν καλές μητέρες.
Η ημέρα του τοκετού πλησιάζει και την προσμονή για το χαρμόσυνο γεγονός συνοδεύει η ανησυχία: Θα είναι καλά το παιδί; Θα ξέρω να το θηλάσω; Ο τοκετός – η εμπειρία του δηλαδή – είναι για κάποιες γυναίκες απογοητευτική. Η φυσική γέννα πολλές φορές στη χώρα μας υποκαθίσταται από την καισαρική, το προσωπικό του μαιευτηρίου δεν σας φροντίζει όπως και όσο θα θέλατε, ο θηλασμός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο άγχος ή ακόμα και με ολική αποτροπή…
Η νέα μητέρα καλωσορίζει το μωρό της κουρασμένη, ευτυχισμένη κάποιες φορές και κάποιες άλλες όμως θυμωμένη, αποπροσανατολισμένη και φοβισμένη. Μωρό και μητέρα πηγαίνουν σπίτι και τότε το …. πάρτι αρχίζει.
Η μητέρα εκπίπτει από το μαγικό στάτους της εγκυμοσύνης στο πρακτικό: «εσύ είσαι η μάνα και πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις». Οι γυναίκες καλούνται να περάσουν μέσα από δύσκολα ψυχικά στάδια και να τα καταφέρουν. Αυτό ενώ το ζουν κανείς δεν τους το έχει πει. Δεν το ξέρουν. Δεν το συζητούν. Κάθε μια νιώθει ότι μόνο εκείνη το ζει και κάτι δεν κάνει καλά. Νιώθει επιθετικά για το παιδί της κάποιες φορές, κάτι που για εμάς τους ειδικούς είναι φυσιολογικό. Για μια γυναίκα που δεν ξέρει όμως, αυτό φέρνει ενοχή και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο θυμού και στεναχώριας. Έχοντας δουλέψει χρόνια με γυναίκες, έχοντας ζήσει η ίδια την πραγματικότητα μιας νέας μαμάς αποφάσισα ότι αυτή η σιωπή πρέπει να σταματήσει.
Κάπως έτσι προέκυψε η «αποδόμηση». Μιλάμε δηλαδή για μια «αποδόμηση» του προτύπου της «τέλειας, χαρωπής, αγιοποιημένης» μαμάς. Τι είναι όμως αυτό που στοχεύουμε να αποδομήσουμε στην εκδήλωση; Η εκδήλωση “Deconstructing Mummy” στοχεύει να αποδομήσει το πρότυπο με το να κάνει φανερή και φυσιολογική την αλήθεια, την καθημερινότητα μιας μητέρας. Η σχέση μας με το παιδί, με τον εαυτό μας, με το σύντροφό μας, η εγκυμοσύνη, η επαγγελματική μας ταυτότητα, αυτά που χάνουμε αλλά και όσα κερδίζουμε από αυτή την ανατρεπτική εμπειρία της μητρότητας, όλα θα μπουν στο τραπέζι. Ήδη υπάρχουν μαμάδες που πολύ θερμά θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με το να μιλήσουν για τη δικιά τους αλήθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Άλλωστε μια μητέρα μπορεί να είναι καλή για το παιδί της όταν είναι πρώτα καλή με τον εαυτό της – αυτό είναι ένα από τα κύρια μηνύματά μας.
Βάλτε τη λέξη ανατροπή δίπλα στη λέξη αλήθεια. Τα πιο απλά πράγματα, τα πιο αληθινά είναι μάλλον και τα πιο ανατρεπτικά….
* Το Deconstructing Mummy, θα γίνει στις 7 Μαΐου 11:00 π.μ. – 4:00 μ.μ. στο Jockey’s Country Club και η είσοδος θα στοιχίζει το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.womenspace.gr ή καλέστε στο 693-7163811.
Deconstructing mummy – Αποδομώντας τη μαμά
Από τη Μαριάννα Σιδηροπούλου, κλινική ψυχολόγο Περίεργος τίτλος σκέφτεστε. Τι σημαίνει «αποδομώντας» και για ποια μαμά μιλάμε; Για την καθημερινή μαμά, αυτή της «διπλανής πόρτας», εσένα και εμένα, σας απαντώ ως κλινική ψυχολόγος, ως μαμά στην πραγματικότητα αλλά και ως «μαμά» της ιδέας του “Deconstructing Mummy”. Και γιατί χρειάζεται αποδόμηση η καθημερινή μαμά; Σκέφτεστε τώρα. […]