Ειδικοί βρήκαν ποια πρωτεΐνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου μας όσον αφορά κυρίως τον έλεγχο των κινήσεών μας. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τη neurofascin (συνδεσμίνη νευρώνων), η οποία αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη για την υγεία και την καλή λειτουργία των νευρικών απολήξεων που ελέγχουν τη μετάδοση πληροφοριών και μηνυμάτων από το ένα τμήμα του εγκεφάλου στα άλλα και διασφαλίζει όχι μόνο τη σωστή επεξεργασία των πληροφοριών, αλλά και τις σωστές εντολές του εγκεφάλου προς τα μέλη του σώματος για διάφορες κινήσεις.
Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, «ο εγκέφαλος ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Όταν κάτι παρεμβάλλεται και διακόπτει το κύκλωμα αυτό, τότε ο άνθρωπος έχει πρόβλημα όχι μόνο στην επεξεργασία των πληροφοριών, αλλά και στις κινήσεις του – όπως συμβαίνει π.χ. όταν κάποιος πάσχει από επιληψία, από σκλήρυνση κατά πλάκας ή όταν παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ανά πάσα στιγμή, δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικών μηνυμάτων μεταδίδονται μεταξύ των κυττάρων των νευρώνων του εγκεφάλου μας. Όταν, λοιπόν, γνωρίζουμε ποιες πρωτεΐνες είναι βασικές για την ακριβή και σωστή ηλεκτρική επικοινωνία, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς να τον θεραπεύσουμε όταν κάτι ξεφεύγει από το φυσιολογικό. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τον εντοπισμό του σημαντικού ρόλου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης θα πάρουν τη σκυτάλη άλλοι ειδικοί και θα διερευνήσουν το ρόλο της σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις και θα βρουν ανάλογα φάρμακα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην ειδική επιστημονική επιθεώρηση «Neuron».
Μια πρωτεΐνη ρυθμίζει το μυαλό μας
Ειδικοί βρήκαν ποια πρωτεΐνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου μας όσον αφορά κυρίως τον έλεγχο των κινήσεών μας.