Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, διερευνούσαν τη δράση φαρμακευτικών ουσιών στη λειτουργία του εντέρου και κατά σύμπτωση, χορηγώντας ένα φάρμακο για το στρες, διαπίστωσαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πειραματόζωα… να βγάλουν τρίχες.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δοκίμαζαν σε πειραματόζωα φάρμακα που επιδρούν στο στρες, ώστε να δοκιμαστούν αργότερα και σε ανθρώπους. Τα πειράματα είχαν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, επειδή πολλά προβλήματα στο έντερο συνδέονται με το στρες.
Οι ουσίες που δοκίμαζαν ήταν ποικίλες, όμως, επειδή πολλές φορές τα προβλήματα στο έντερο συνδέονται με την αύξηση των επιπέδων ενός παράγοντα που λέγεται εκλυτικός παράγοντας κορτικοτροπίνης (CRF), οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια μια ουσία-ανταγωνιστή της συγκεκριμένης ουσίας (την αστρεσίνη Β) – ένα φάρμακο, δηλαδή, που μειώνει τα επίπεδα του CRF και έμμεσα μειώνει και την κορτικοτροπίνη που παράγεται στον οργανισμό. Περιμένοντας να δουν τι αποτέλεσμα θα είχε η μείωση της κορτικοτροπίνης στη λειτουργία του εντέρου, πρόσεξαν ότι μερικά ποντίκια άρχισαν να βγάζουν τρίχες. Επρόκειτο, δηλαδή, για πειραματόζωα που κατά σύμπτωση είχε τύχει να έχουν αλωπεκία και που παρουσίασαν ξαφνικά τριχοφυΐα.
Όταν οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το σκεύασμα έκανε μερικά πειραματόζωα να ξαναβγάλουν τρίχες, έπαψαν να διερευνούν το έντερο και το στρες και εστιάστηκαν στην επίδραση της ουσίας στην αλωπεκία. Έδωσαν επιλεκτικά το σκεύασμα σε διάφορα ποντίκια με αλωπεκία και είδαν ότι με 1 δόση την ημέρα επί 1 πενθήμερο, τα ποντίκια παρουσίαζαν ξανά φυσιολογική τριχοφυΐα. Το αποτέλεσμα, μάλιστα, αυτής της μόλις πενθήμερης θεραπείας διήρκεσε, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τουλάχιστον μισό χρόνο.
Δεν ξέρουμε, πάντως, πότε θα δοκιμαστεί στον άνθρωπο η ουσία αυτή (οι ανταγωνιστές του εκλυτικού παράγοντα κορτικοτροπίνης). Δεν είναι, δηλαδή, βέβαιο ότι εκείνο που γιάτρεψε τη φαλάκρα στα ποντίκια θα λύσει το πρόβλημα και της ανθρώπινης φαλάκρας. Πρέπει η πειραματική χορήγηση να γίνει στοχευμένα, ώστε να επιδράσει μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και να είναι βέβαιο ότι το σκεύασμα δεν θα έχει παρενέργειες.
Βρήκαν κατά λάθος φάρμακο για τη φαλάκρα
Ερευνητές, χορηγώντας ένα φάρμακο για το στρες, διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να βοηθάει και στην καταπολέμηση της φαλάκρας.