Αμερικανικές εταιρίες δοκιμάζουν ένα τεστ ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ήδη πάσχουν από κακοήθεια. Το τεστ ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα και έτσι δείχνει αν η αρχική κακοήθεια μένει εντοπισμένη σε μια περιορισμένη περιοχή ή μπορεί πλέον να προκαλέσει μετάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί οι γιατροί μπορούν να αλλάξουν αμέσως τη θεραπεία του ασθενούς «πιάνοντας» την τάση για μετάσταση εγκαίρως και έτσι να την αποτρέψουν ή έστω να την ελέγξουν. Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και ένα καρκινικό κύτταρο μέσα σε δισεκατομμύρια υγιή και έτσι το τυχόν πρόβλημα διαπιστώνεται μήνες προτού γίνει αισθητό με άλλα μέσα απεικόνισης ή γενικά με άλλες εξετάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος να ανιχνεύονται καρκινικά κύτταρα στο αίμα και οι περισσότεροι ασθενείς δεν αλλάζουν θεραπεία παρά μόνον όταν τα κακοήθη κύτταρα έχουν εδραιωθεί και σε άλλα όργανα.
Ένας Ελληνοαμερικανός ήδη ωφελήθηκε από το τεστ αυτό, ο κ. Γρηγόρης Βρεττός. Ο κ. Βρεττός είχε κακοήθεια στους πνεύμονες και θεωρούσε ότι αυτή ελέγχεται και ότι είναι περιορισμένη στα συγκεκριμένα όργανα. Επειδή μετείχε όμως σε ένα από τα πειραματικά κέντρα της Βοστόνης που δοκίμαζαν το τεστ, διαπίστωσε άμεσα ότι η θεραπεία του απαιτούσε αναπροσαρμογή -η εξέταση αίματος δηλαδή έδειξε ότι κυκλοφορούσαν πολλά καρκινικά κύτταρα στο αίμα του. Έκτοτε ελέγχεται σταθερά με το νέο τεστ και κάθε φορά που αυτό δείχνει αύξηση των ελεύθερων καρκινικών κυττάρων, οι γιατροί του δεν χάνουν χρόνο να περιμένουν το πρόβλημα να γίνει ορατό με κάποια ογκώδη μετάσταση, αλλά αλλάζουν αμέσως τη θεραπεία του και προλαβαίνουν την επιδείνωση.
Ένα τεστ για όλους τους καρκίνους
Σύντομα θα μπορούμε με μια απλή εξέταση αίματος να ξέρουμε αν ο καρκίνος ενός ασθενούς έχει κάνει μετάσταση και χρειάζεται αλλαγή θεραπείας.