Βρετανός ερευνητής αναφέρει σε άρθρο του τη θεωρία ότι για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να ευθύνονται τα οξείδια του σιδήρου που προσλαμβάνουμε με τη διατροφή μας και ότι ίσως ένα καλό προληπτικό
μέτρο γι’ αυτή τη νόσο, αλλά και για πολλές άλλες, θα ήταν να τρώγαμε περισσότερα μοβ και πορφυρά φρούτα, όπως τα μούρα, τα ρόδια και τα κεράσια.
Ο ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κ. Douglas Kell αναφέρει τα συγκεκριμένα είδη τροφίμων και γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά με σκούρες αποχρώσεις ως τρόφιμα που περιέχουν δραστικές ουσίες χρήσιμες για τη δέσμευση των οξειδίων του σιδήρου. Αυτά τα τρόφιμα, δηλαδή, έχουν συστατικά που κατά κάποιον τρόπο απενεργοποιούν τα οξείδια του σιδήρου και έτσι μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε φαγητά με σίδηρο (ο οποίος, εξάλλου, είναι απαραίτητος).
Πολλοί ειδικοί, πάντως, ήδη διαφώνησαν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται απλώς για θεωρία που πρέπει να αποδειχτεί με έρευνες και μελέτες. Συμφωνούν ότι, ειδικά στη νόσο Αλτσχάιμερ, παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση σιδήρου στις περιοχές με βλάβες, αλλά θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η παρουσία σιδήρου σχετίζεται με τη νόσο.
Μούρα και ρόδια κατά της νόσου Αλτσχάιμερ
Για το Αλτσχάιμερ μπορεί να φταίνε και τα οξείδια σιδήρου που_x000D_ παίρνουμε από τη διατροφή μας, υποστηρίζει βρετανός ερευνητής.