Γυναίκες με αποβολές και αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ενεργητικό τους έχουν πλέον αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, χάρη σε μια δίαιτα πλούσια σε ορισμένα λιπαρά οξέα. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα λίπη αυτά αποδυναμώνουν συγκεκριμένα κύτταρα του οργανισμού τα οποία φαίνεται ότι συνδέονται με την υπογονιμότητα.
Πόλεµος κυττάρων
Τα κύτταρα αυτά (γνωστά ως ΝΚ κύτταρα) μας βοηθούν ουσιαστικά να ανταποκριθούμε στην περίπτωση ιώσεων (σκοτώνοντας τους ιούς) ή και καρκίνου (καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα). Οι επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι όταν τα ΝΚ κύτταρα είναι αυξημένα σε αριθμό ή έχουν μεγάλη τοξικότητα, μπορούν να επιτεθούν στο έμβρυο (θεωρώντας το ξένο σώμα), προκαλώντας αποβολή ή αποτρέποντας την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε γυναίκες, λοιπόν, με υπογονιμότητα, μειώνοντας τον αριθμό και την τοξικότητα των συγκεκριμένων κυττάρων, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο.
Η δύναµη του λίπους
Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι ένα φάρμακο (ουσιαστικά ένα γαλάκτωμα λίπους) -το οποίο δίνεται σε ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε από το στόμα, προκειμένου να πάρουν έτσι τα απαραίτητα λιπαρά- μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την τοξικότητα των ΝΚ κυττάρων. Το φάρμακο (πλούσιο σε συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, γνωστά ως LCΤs, όπως το λινολεϊκό και το λινολενικό) δεν μπορούσε να χορηγηθεί για άλλου είδους χρήση πέρα από την αρχική του, χωρίς ειδική άδεια από τον ΕΟΦ, οπότε επιστήμονες από το ανοσοβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» προσπάθησαν να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο. Κατάφεραν, λοιπόν, σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής του νοσοκομείου, να φτιάξουν ένα διαιτολόγιο πλούσιο στα συγκεκριμένα λίπη, το οποίο ουσιαστικά μιμείται τη δράση του φαρμάκου. Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, που θα πραγματοποιηθεί 9-11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί η πρώτη περίπτωση γυναίκας που ακολούθησε τη δίαιτα αυτή για διάστημα 40 ημερών και παρουσίασε μειωμένα και λιγότερο τοξικά ΝΚ κύτταρα.
Δίαιτα γονιµότητας
Η εν λόγω δίαιτα δίνεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας, αφού εξακριβωθεί ότι πράγματι το ποσοστό των ΝΚ κυττάρων τους είναι υψηλό και έχει αυξημένη τοξικότητα (αρκεί μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο). Είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στο προφίλ της κάθε γυναίκας (π.χ. βάρος, ύψος, ηλικία) και στις προσωπικές της ανάγκες (π.χ. υποθερμιδικό διαιτολόγιο, αν πρέπει να χάσει κιλά). Ουσιαστικά, ακολουθεί τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, αφού περιέχει 20% πρωτεΐνες, 50% υδατάνθρακες και 30% λίπος. Δεν συστήνεται, δηλαδή, η αυξημένη κατανάλωση λίπους, απλώς διαφοροποιείται η ποιότητά του. Από το 30% του λίπους που καταναλώνεται την ημέρα, το 65% προέρχεται από τα LCΤs λιπαρά οξέα (βρίσκονται κυρίως στη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τις γαρίδες, το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τους ξηρούς καρπούς).
Το µυστήριο των εκπαιδευτικών
«Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί με προβλήματα υπογονιμότητας που επισκέπτονταν εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα ήταν 3 φορές περισσότερες από αυτές που αναμενόταν βάσει του πληθυσμού τους». Αυτό παρατήρησαν 3 διαφορετικά κέντρα (το Ανοσοβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», το Εργαστήριο Ανοσογενετικής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διερεύνησης Υπογονιμότητας και Αποβολών του ιδιωτικού πολυϊατρείου «Locus Medicus») και αποφάσισαν να το διερευνήσουν. Σκέφτηκαν ότι για τα αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας είναι πιθανό να ευθύνεται η συχνή επαφή των εκπαιδευτικών με τις ιώσεις. Συνέκριναν, λοιπόν, υπογόνιμες γυναίκες εκπαιδευτικούς με νοικοκυρές που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα αλλά δεν έρχονταν σε επαφή με μικρά παιδιά. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Reproductive Immunology», έδειξε ότι στις εκπαιδευτικούς ο αριθμός των ΝΚ κυττάρων ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι στις νοικοκυρές. Οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή, ακριβώς επειδή βρίσκονταν συχνά αντιμέτωπες με ιούς (λόγω της επαφής τους με μικρά παιδιά), πιθανόν να «έφτιαχναν» περισσότερα τέτοια κύτταρα, ώστε να αντιμετωπίσει ο οργανισμός τους αποτελεσματικότερα τις ιώσεις. Φυσικά, δεν αποκλείεται να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες για την υπογονιμότητα (π.χ. το άγχος).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΒΑΡΛΑ – ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ, διευθύντρια του Ανοσοβιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», και την κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο στο τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».
Νέα δίαιτα αυξάνει τη γονιμότητα
Μια εξατομικευμένη δίαιτα, πλούσια σε συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, φαίνεται να αυξάνει τη γονιμότητα. Αυτό προτείνει πρόσφατη ελληνική μελέτη. _x000D_ _x000D_