Ερευνητές ευελπιστούν ότι με ένα νέο τεστ θα μπορούν (ίσως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια) να ελέγχουν ένα 40χρονο και να γνωρίζουν αν κινδυνεύει να εκδηλώσει Αλτσχάιμερ σε 20 ή 30 χρόνια. Με την έγκαιρη «προδιάγνωση» της ασθένειας, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούν να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ώστε να παίρνουν κάποια προληπτικά μέτρα και να καθυστερούν την εκδήλωση της ασθένειας.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, κ. David Bunce, σχολίασε στο βρετανικό τύπο ότι «αν και το φαρμακευτικό οπλοστάσιο εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προχωρημένη νόσο, ελπίζουμε ότι με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας προτού καν εκδηλωθεί η ασθένεια, θα έχουμε μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα».
Ο ίδιος εξήγησε και πώς λειτουργεί το διαγνωστικό τεστ που προσπαθεί να τελειοποιήσει η ομάδα του. Γίνεται με τη βοήθεια ενός υπολογιστή και μπορεί να το κάνει στον ενδιαφερόμενο οποιοσδήποτε γιατρός. Ουσιαστικά, η εξέταση περιορίζεται σε έναν τομέα: την ταχύτητα αντιδράσεων του εξεταζομένου. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις μαγνητικές τομογραφίες 428 ανδρών και γυναικών ηλικίας κατά μέσο όρο 45 ετών αναζητώντας προβληματικές εστίες μεγέθους ενός κόκκου του ρυζιού. Μικρές ανωμαλίες, ενδεικτικές του Αλτσχάιμερ, σε πολύ μικρό μέγεθος, βρέθηκαν περίπου στο 15% των εξεταζομένων και εντοπίζονταν σε περιοχές που σχετίζονται με τη λειτουργία της μνήμης – εκεί, δηλαδή, που συνήθως εντοπίζονται παρόμοιες εστίες, μεγαλύτερου μεγέθους, σε όσους ηλικιωμένους πάσχουν ήδη από Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν τεστ αντιδράσεων και διαπίστωσαν ότι το 15% των εξεταζομένων που έφερε αυτά τα ελάχιστα «τραυματικά» σημεία στον εγκέφαλό του, παρουσίαζε μεγάλη αστάθεια στην ταχύτητα των αντιδράσεών του – δηλαδή, άλλοτε παρουσίαζαν πολύ γρήγορες και άλλοτε πολύ αργές αντιδράσεις. Αντίθετα, το 85% που δεν είχε αυτές τις προβληματικές εστίες, είχε σταθερές αντιδράσεις – όχι απαραιτήτως γρήγορες, αλλά πάντως σταθερού ρυθμού, χωρίς διακυμάνσεις.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν ευρύτερες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η αστάθεια στην ταχύτητα αντιδράσεων αποτελεί ένδειξη προδιάθεσης στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν όντως το τεστ είναι ακριβές, τότε οι ειδικοί θα συνιστούν σε όσους έχουν δυσλειτουργικές εστίες στον εγκέφαλο και αστάθεια στην ταχύτητα αντιδράσεων κατ’ αρχάς αλλαγή στο διαιτολόγιο και περισσότερη άσκηση, πιθανόν όμως και φαρμακευτική αγωγή.
Σύντομα θα ξέρουμε αν θα πάθουμε Αλτσχάιμερ
Τελειοποιείται διαγνωστικό τεστ.