Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ίσως να μην είναι τόσο βέβαιο πως βάζουμε κιλά επειδή κάνουμε καθιστική ζωή. Πιθανόν -λένε βρετανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Peninsula, στο Πλύμουθ- να ισχύει το αντίστροφο: Όταν βάζουμε κιλά, τείνουμε να μην περπατάμε, ούτε να αθλούμαστε.

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, υπολόγισαν ότι για κάθε 10% παραπάνω κιλά από το κανονικό που «βάζουμε», μειώνεται ανάλογα και η καθημερινή μας δραστηριότητα. Μελέτησαν ειδικότερα τα παιδιά του δημοτικού και διαπίστωσαν ότι όταν π.χ. αντί για 40 κιλά ζυγίζουν 44, τότε αθλούνται περίπου 5 λεπτά λιγότερα σε καθημερινή βάση. Τα λεπτά αυτά μοιάζουν λίγα, αλλά δεν είναι, γιατί στη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά του δημοτικού στη Βρετανία αθλούνται (στο σχολείο ή παίζοντας μπάλα) το πολύ 60 λεπτά την ημέρα. Αν, λοιπόν, για 4 παραπανίσια κιλά ένα παιδί χάνει σχεδόν το 8-10% της άθλησής του, τότε φαίνεται ότι με 12 παραπανίσια κιλά χάνει σχεδόν το ένα τρίτο της άθλησης που απολαμβάνουν τα άλλα παιδιά. Αυτή η αδράνεια με τη σειρά της τροφοδοτεί το πάχος του παιδιού (και του ενηλίκου) και αρχίζει ο φαύλος κύκλος φαγητού-πάχους-αδράνειας.

Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι αμφίδρομο και ότι δεν είναι βέβαιο πως το πάχος προκαλεί την αδράνεια. Επιμένουν, δηλαδή, ότι οι περισσότεροι παχαίνουμε επειδή κάνουμε καθιστική ζωή. Εντούτοις, οι ερευνητές από το Πλύμουθ επιμένουν κι αυτοί για τα πορίσματά τους. Λένε, μάλιστα, ότι ίσως να μην έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να επιμένουμε τόσο πολύ στην άθληση, όσο στον έλεγχο του φαγητού.

«Ακόμα κι αν η έρευνά μας δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι ερμηνεύει όλο το πρόβλημα, ερμηνεύει τουλάχιστον το μισό», είπαν. «Επί δεκαετίες αποδίδουμε όλα τα καλά στη φυσική δραστηριότητα και όλα τα δεινά στην καθιστική ζωή. Όμως, έτσι παραγκωνίζουμε το ουσιαστικό πρόβλημα των πολλών θερμίδων που καταναλώνουμε και που σύμφωνα με την έρευνά μας φαίνεται να παίζει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο από όσο πιστεύαμε. Αν, δηλαδή, πράγματι τα περιττά κιλά προκαλούν από μόνα τους σημαντική αδράνεια, τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε λίγο τη στάση μας και να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στο τι τρώμε παρά στο πόσο περπατάμε. Αν, δηλαδή, φάμε λιγότερο και αδυνατίσουμε, ίσως και να αρχίσουμε αυτομάτως να περπατάμε περισσότερο».

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος τείνει να κινείται λιγότερο όταν «βάζει κιλά» είναι ίσως ότι δεν έχει συνηθίσει να κουβαλά τόσο βάρος, οπότε αυτό τον κουράζει και δεν του αφήνει διάθεση και δυνάμεις για έντονη ή και ήπια άσκηση. Πιθανόν, επίσης, το λίπος να παρεμβαίνει και σε άλλες λειτουργίας, καθιστώντας πιο δύσκολη την άσκηση.

Διαβάστε ακόμη:Β>
Σχέση κατάθλιψης και πάχους
http://www.vita.gr/html/ent/691/ent.11691.asp


Το μεγάλο λάθος στις δίαιτες
http://www.vita.gr/html/ent/555/ent.11555.asp

Δίαιτες «καθαρίζουν» τις αρτηρίες!
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.11075.asp