Ούτε ο θηλασμός, ούτε τα εμπλουτισμένα με ω-3 γάλατα φαίνεται να αυξάνουν την ευφυΐα των μωρών, επιβεβαιώνει τώρα νέα βρετανική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (FSA), το γεγονός ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι συνήθως εξυπνότερα, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κληρονομικότητα, δηλαδή είναι έξυπνα επειδή έχουν έξυπνες μητέρες.
Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η βρεφική νοημοσύνη συνδέεται άρρηκτα με εκείνη των γονιών και κατά κανόνα, οι εξυπνότερες μητέρες συνηθίζουν να θηλάζουν.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάπτυξη των μωρών για τέσσερα χρόνια και αφού έλαβαν υπόψη τη νοημοσύνη και τη μόρφωση της μητέρας τους, διαπίστωσαν ότι η διαφορά που προέκυπτε από τις μετρήσεις της νοημοσύνης μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει και εκείνων που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, ήταν από πολύ μικρή έως ανεπαίσθητη.
Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν να θηλάζουν, καθώς το μητρικό γάλα μπορεί να μην αυξάνει το IQ των μωρών, τους προσφέρει όμως πολλά άλλα οφέλη για την υγεία τους.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι ο θηλασμός δεν συνδέεται με την αύξηση της νοημοσύνης όταν λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως π.χ. η νοημοσύνη της μητέρας και το μορφωτικό της επίπεδο», αναφέρει ο δρ. Σίαν Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Επιπλέον, οι ειδικοί μελέτησαν την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα – γνωστά και ως δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) – στη νοημοσύνη των μωρών.
Πέρα από τα ψάρια, τα ω-3 εντοπίζονται στο μητρικό γάλα, ενώ προστίθενται και στα γάλατα ορισμένων εταιριών.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευεργετικές ιδιότητες σχετικά με τον θηλασμό, όμως τα λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στο μητρικό γάλα και προστίθενται σε κάποια ξένα γάλατα, δεν αποτελούν το μυστικό για να γίνει το παιδί μας Αϊνστάιν», εξηγεί χαριτολογώντας η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κάθριν Γκέιλ.
Το IQ των παιδιών δεν συνδέεται με τα επίπεδα του δοκοσαεξανοϊκού οξέος που είχαν λάβει ως βρέφη, όπως προέκυψε από μελέτη που έγινε σε 241 παιδιά. Οι ειδικοί υπέβαλαν τα παιδιά σε νοητικά τεστ από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προέκυψε διαφορά μεταξύ των παιδιών που είχαν λάβει ω3 όταν ήταν βρέφη και των υπολοίπων όσον αφορά στον δείκτη νοημοσύνης τους.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της FSA ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν πρόκειται να αλλάξουν τις επίσημες οδηγίες κατά τις οποίες τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών.
Διαβάστε ακόμα:
Θηλασμός κατά μεταβολικού συνδρόμου
http://www.vita.gr/html/ent/553/ent.10553.asp
O θηλασμός ωφελεί το παιδί προστατεύει τη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp
Tι κερδίζετε όταν θηλάζετε το μωρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.6462.asp
Ο θηλασμός δεν αυξάνει την ευφυΐα
Ούτε ο θηλασμός, ούτε τα εμπλουτισμένα με ω-3 γάλατα φαίνεται να αυξάνουν την ευφυΐα των μωρών, επιβεβαιώνει τώρα νέα βρετανική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.