Υλικά
- (για 4 άτομα)
- 4 στήθη κοτόπουλου
- 1/2 φλιτζάνι espresso
- 600 γρ. μανιτάρια
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
- 3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλιά άσπρο ξίδι (κατά προτίμηση ξίδι ρυζιού)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το κοτόπουλο και κόβετε σε κομμάτια τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Έπειτα, χτυπάτε σε ένα μπολ τον καφέ, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο (ψιλοκομμένο), το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Από το μείγμα αυτό, κρατάτε 3 κουταλιές, και το υπόλοιπο το μοιράζετε στα δύο και μαρινάρετε χωριστά το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄. Έπειτα, τα βγάζετε, τα βρέχετε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει και τα ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν.
Γνώμες
Βασικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, που υπάρχει επίσης στο τσάι και το κακάο. Η ουσία αυτή δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το ενεργοποιεί και έτσι μας τονώνει. Επιπλέον, το αγαπημένο μας ρόφημα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, η οποία οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες που περιέχει. Καλό είναι, ωστόσο, η κατανάλωση καφέ να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνά τα 4 φλιτζάνια την ημέρα.