«Φτιάχνοντας» ένα θηλαστικό μόνο από δύο μητέρες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σπέρμα μειώνει τη διάρκεια ζωής!
Σύμφωνα με έρευνα ιαπώνων επιστημόνων, ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες μάλλον είναι γονιδιακός, επομένως ο τρόπος ζωής και η γενική κατάσταση της υγείας διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στη μακροβιότητα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Όπως διαπίστωσαν ο καθηγητής κ. Τομοχίρο Κόνο από το Πανεπιστήμιο Γεωργίας του Τόκιο και ο δρ. Μανάμπου Καγουαχάρα από το Πανεπιστήμιο του Σάγκα, τα γυναικεία γονίδια είναι αυτά που χαρίζουν στις γυναίκες μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξελικτικά οι άνδρες έγιναν πιο μεγαλόσωμοι και δυνατοί ώστε να μπορούν να διεκδικούν τις γυναίκες με στόχο την αναπαραγωγή του είδους. Όμως, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έπαιξε σημαντικό ρόλο, μειώνοντας το χρόνο επιβίωσής τους καθώς εκτίθεντο σε πιο επικίνδυνες συνθήκες από τις γυναίκες.
Για να σιγουρευτούν οι ερευνητές ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων είχε γονιδιακό υπόβαθρο, δημιούργησαν στο εργαστήριο ποντίκια χρησιμοποιώντας αποκλειστικά γενετικό υλικό θηλυκών ποντικιών. Τα πειραματόζωα που έφτιαξαν, δηλαδή, ήταν σαν να είχαν γεννηθεί από δύο μητέρες, χωρίς τη συμμετοχή κανενός πατέρα!
Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια αυτά ζούσαν κατά 33% περισσότερο σε σχέση με τα φυσιολογικά τρωκτικά που είχαν γεννηθεί από έναν πατέρα και μία μητέρα.
«Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες σε σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη. Και σε άλλα, όμως, είδη θηλαστικών το θηλυκό ζει περισσότερο», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κόνο.
Η γηραιότερη γυναίκα στην ιστορία είναι η γαλλίδα Ζαν Καλμάν, που πέθανε 122 ετών, ενώ ο γηραιότερος άνδρας είναι ο Κρίστιαν Μόρτενσεν, που έζησε έως τα 115.
«Η αιτία για τις διαφορές αυτές ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως και μάλιστα ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν η μακροζωία στα θηλαστικά ελέγχεται από τη σύνθεση του γονιδιώματος σε έναν από τους δύο γονείς», εξηγεί ο ειδικός.
Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», τα φυσιολογικά ποντίκια είχαν προσδόκιμο ζωής 800 ημερών, με το γηραιότερο να φτάνει τις 996 ημέρες, την ώρα που τα ποντίκια που είχαν γεννηθεί από δύο μητέρες ξεπερνούσαν τις 800 ημέρες ζωής, με το γηραιότερο να φτάνει τις 1.045 ημέρες.
Διαβάστε ακόμα:
S6K1, το γονίδιο της μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.10144.asp
Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp
Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp
Χωρίς πατέρα, ζουν περισσότερο!
«Φτιάχνοντας» ένα θηλαστικό μόνο από δύο μητέρες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σπέρμα μειώνει τη διάρκεια ζωής!