Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια τεχνική βλαστικών κυττάρων που μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ισχίου.

Η καινοτόμος μέθοδος δημιουργήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, οι οποίοι χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού που εξήγαγαν από την πυελική χώρα.

Στη συνέχεια, ανέμειξαν τα κύτταρα αυτά με εκείνα του οστού άλλου ασθενούς, τα οποία είχαν ληφθεί μετά από επέμβαση αποκατάστασης ισχίου. Αφαιρώντας το νεκρό ιστό από το ισχίο του ασθενούς που χρειαζόταν το «μαγικό φίλτρο», οι επιστήμονες προετοίμασαν την κοιλότητα για την έγχυση του υλικού.

Μέχρι στιγμής, η νέα τεχνική έχει εφαρμοσθεί από τους ειδικούς του νοσοκομείου Spire σε έξι ασθενείς με θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι γιατροί, μετά την έγχυση των βλαστικών κυττάρων, οι ασθενείς είναι σε θέση να περπατούν χωρίς πόνο, αποφεύγοντας έτσι την επώδυνη επέμβαση αποκατάστασης ισχίου κατά την οποία εισάγεται τεχνητή άρθρωση.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ορέφο από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, επόμενος στόχος είναι η τελειοποίηση της μεθόδου.

«Το οστό είναι ένας ζωντανός ιστός», λέει ο ειδικός. «Αυτά τα βλαστικά κύτταρα προκαλούν τη δημιουργία νέου ιστού καθώς και τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που θα τον θρέψουν».

Η μαρτυρία του κ. Καρλ Μίλαρντ ωστόσο, ο οποίος υπεβλήθη ο ίδιος στη διαδικασία έγχυσης των βλαστικών κυττάρων είναι ίσως η καλύτερη απόδειξη ότι πρόκειται για μια τεχνική με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Αισθάνομαι τέλεια», λέει ο ίδιος. «Εάν αυτή η μέθοδος μπορεί να σώσει ανθρώπους από τη συμβατική αποκατάσταση ισχίου, αυτό είναι κάτι καταπληκτικό».

Από την άλλη, ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Κεραμικής στη Φαέντσα της Ιταλίας δημιούργησαν τεχνητά οστά από ξύλο! Πρόκειται για κομμάτια από ξύλο τα οποία αντικαθιστούν τμήματα του σκελετού που έχουν υποστεί βλάβες από τραυματισμούς ή ασθένειες.

Τα μικροσκοπικά μοσχεύματα έχουν στόχο την ενεργοποίηση των μηχανισμών αποκατάστασης του οργανισμού. Παίζοντας το ρόλο της «σκαλωσιάς» επιτρέπουν τη σταδιακή αναγέννηση του φθαρμένου οστού.

Αυτό που οδήγησε τους ερευνητές, όπως αναφέρουν, να επιλέξουν το ξύλο είναι η πορώδης σύστασή του που μοιάζει με αυτή των οστών. Μάλιστα, κάποια είδη, όπως το ξύλο της κόκκινης βελανιδιάς αποτέλεσαν το ιδανικό υλικό για την εκ νέου ανάπτυξη των οστικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Η διαδικασία δημιουργίας κάθε τμήματος «ξύλινου» οστού χρειάζεται μια εβδομάδα και κοστίζει περίπου 680 ευρώ. Μετά την ανάπτυξή του στο εργαστήριο, το οστό εισάγεται στο σώμα και στη συνέχεια οι ειδικοί το «δένουν» με το φυσικό οστό.

Μετά από μερικά χρόνια το ξύλο διασπάται και μένει το νεοσύστατο υγιές οστό. Αν και μέχρι τώρα οι δοκιμές περιορίζονταν σε πρόβατα, δεν αποκλείεται σύντομα να ξεκινήσουν και οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:
Κρατήστε (τα οστά σας) γερά
http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.8840.asp

Βλαστοκύτταρα για τις αρθρώσεις
http://www.vita.gr/html/ent/785/ent.9785.asp

Ασφαλέστερα βλαστικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.9279.asp