Σε ένα εστιατόριο συνήθως παραγγέλνετε το ίδιο πιάτο ή είστε πιο περιπετειώδεις επιλέγοντας κάθε φορά νέες γεύσεις; Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία τότε μάθετε ότι για όλα φταίει ένα γονίδιο!
Πρόκειται για το γονίδιο COMT που ευθύνεται για την κωδικοποίηση ενός ενζύμου, το οποίο στη συνέχεια προχωρά στη διάσπαση της χημικής ουσίας ντοπαμίνης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, οι άνθρωποι που φέρουν μια «τεμπέλικη» εκδοχή του συγκεκριμένου γονιδίου τείνουν να συγκεντρώνουν υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης πολλαπλών ιδεών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Προκειμένου να δουν κατά πόσο το «δυναμικό» γονίδιο επηρέαζε τη λήψη αποφάσεων, ο δρ. Μάικλ Φρανκ και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε ένα πείραμα: ζήτησαν από εθελοντές να σταματήσουν τη ροή ενός ρολογιού αρκετές φορές, με αντάλλαγμα τη συγκέντρωση πόντων.
Οι κανόνες παρόλα αυτά δεν ήταν σταθεροί: άλλοτε κέρδιζαν περισσότερους πόντους σταματώντας το ρολόι γρήγορα, άλλοτε κέρδιζαν περισσότερους σταματώντας το πιο καθυστερημένα. Αυτό ανάγκαζε τους εθελοντές να αλλάζουν συνεχώς στρατηγική για να κερδίσουν περισσότερους πόντους.
Όταν συγκέντρωναν πολλούς πόντους και επομένως ήταν σίγουροι για την ορθότητα της στρατηγικής τους εκείνη τη στιγμή, εκείνοι με την τεμπέλικη εκδοχή του γονιδίου είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους με τη δυναμική εκδοχή του να αλλάξουν στρατηγική, ώστε να κερδίσουν ακόμη περισσότερους!
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο περιπετειώδεις, ακόμη κι αν η τωρινή τους κατάσταση τους ικανοποιεί.
Αυτό, όπως είδαν οι επιστήμονες, έκανε τους συμμετέχοντες που έφεραν το «δυναμικό» γονίδιο αργά ή γρήγορα να αλλάξουν στρατηγική, αναζητώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο
Διαβάστε ακόμα:
Κάντε δώρα… εµπειρίας!
http://www.vita.gr/html/ent/024/ent.8024.asp
Απόδραση στα ορεινά με 4×4
http://www.vita.gr/html/ent/357/ent.5357.asp
Τα γονίδια του αιφνίδιου θανάτου
http://www.vita.gr/html/ent/753/ent.8753.asp
Το γονίδιο που μας κάνει να επιλέγουμε
Σε ένα εστιατόριο συνήθως παραγγέλνετε το ίδιο πιάτο ή είστε πιο περιπετειώδεις επιλέγοντας κάθε φορά νέες γεύσεις; Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία τότε μάθετε ότι για όλα φταίει ένα γονίδιο!