Ένα στα 500 παιδιά φέρει μια γονιδιακή παραλλαγή η οποία σε συνδυασμό με τη λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην κώφωση, προειδοποιούν τώρα βρετανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου, μωρά και παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται για μια γονιδιακή παραλλαγή πριν λάβουν αντιβιοτικά αμινογλυκοσιδών.
Καθώς όμως η συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων πολλές φορές χορηγείται άμεσα σε βρέφη που νοσηλεύονται στην εντατική, πολλές φορές η απαιτούμενη αναμονή μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων δεν είναι εφικτή.
Όπως γράφει μάλιστα η επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ακόμη και σε μικρές δόσεις τα αντιβιοτικά αμινογλυκοσιδών μπορούν να προκαλέσουν κώφωση σε όσα παιδιά φέρουν το «ένοχο» γονιδιακό προφίλ.
Οι αμινογλυκοσίδες χορηγούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων και είναι γνωστό ότι μεταξύ των παρενεργειών τους περιλαμβάνονται προβλήματα στην ακοή και στη νεφρική λειτουργία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως την πιο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να προσφέρει η εξέταση των εγκύων.
«Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί ένα από τα αίτια της κώφωσης και πιστεύουμε ότι η ενδελεχής εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε όλες τις εγκύους προκειμένου να διαπιστώνεται κατά πόσο φέρουν την συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή», αναφέρει ο κ. Τζον Σάνλι του ιδρύματος Sparks, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.
Διαβάστε ακόμα:
«Οχ, τα αυτιά µου!». Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την ωτίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.8212.asp
Φαρμακευτική αλλεργία: Προσέξτε τα συμπτώματα!
http://www.vita.gr/html/ent/772/ent.6772.asp
Η πιπίλα «φέρνει» ωτίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/850/ent.6850.asp
Αντιβιοτικά οδηγούν σε κώφωση
Ένα στα 500 παιδιά φέρει μια γονιδιακή παραλλαγή η οποία σε συνδυασμό με τη λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην κώφωση, προειδοποιούν τώρα βρετανοί ερευνητές.