Τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικότητάς μας, λένε αμερικανοί ειδικοί. Και μολονότι δεν προκαλεί εντύπωση πλέον το γεγονός ότι τα γονίδια καθορίζουν το γιατί κάποιοι είναι περιτριγυρισμένοι από κόσμο και άλλοι όχι, η πρόσφατη έρευνα πάει λίγο παραπέρα, παρουσιάζοντας κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως για παράδειγμα το ότι είναι γενετικά καθορισμένο το αν κάποιος συστήνει τους φίλους του μεταξύ τους.
Στην έρευνα συνεργάστηκαν ο Ν. Χρηστάκης από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης, καθώς και ο James Fowler από το πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι οποίοι είναι γνωστοί για προηγούμενες μελέτες τους που αφορούν το πώς η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η ευτυχία εξαπλώνονται μέσα σε ένα κοινωνικό δίκτυο, καθώς και ο Christopher Dawes επίσης από το Σαν Ντιέγκο.
Στη νέα τους έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, συνέκριναν πάνω από 1.000 μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα. Καθώς όλα μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον, αλλά τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν κοινά γονίδια, ενώ τα διζυγωτικά όχι, μπορεί έτσι να φανεί ο ρόλος των γονιδίων στη συμπεριφορά.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πράγματι φαίνεται ότι είναι γενετικά προκαθορισμένη η τάση να συστήνει κανείς τους φίλους του μεταξύ τους. Αυτό συνεκδοχικά σημαίνει ότι τα γονίδια καθορίζουν και τη θέση που έχει ο καθένας μας μέσα στον κοινωνικό ιστό, αφού ανάλογα με τη στάση μας είτε συμβάλλουμε,(διασυνδέοντας τους φίλους μας) είτε όχι στη δημιουργία ενός δικτύου στο οποίο βρισκόμαστε στο επίκεντρο, «απολαμβάνοντας» ορισμένα προνόμια, όπως πρόσβαση σε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες κλπ.
Διαβάστε ακόμα:
Απεξάρτηση για τα «κολληµένα» τού PC
http://www.vita.gr/html/ent/825/ent.7825.asp
Mήπως αισθάνεστε μοναξιά μέσα στην παρέα;
http://www.vita.gr/html/ent/072/ent.2072.asp
Όταν οι φίλοι μας προδίδουν
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.2043.asp
Δείξε μου τα… γονίδιά σου να σου πω πού είσαι!
Τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικότητάς μας, λένε αμερικανοί ειδικοί._x000D_ _x000D_ _x000D_