Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας μειώνει η κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα.

Στην Ιαπωνία, κατά τους ειδικούς, παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση καφέ όπως επίσης υψηλά ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου στους άνδρες.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Τοχόκου προχώρησαν στην ανάλυση των στοιχείων μεγάλης μελέτης του ιαπωνικού πληθυσμού.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι από τους 38.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40-64 ετών, οι 157 ανέπτυξαν καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα ή του οισοφάγου μέσα σε διάστημα 13 ετών.

Αναλύοντας τις καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Μάλιστα όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology», η προστατευτική δράση του συγκεκριμένου ροφήματος παρατηρήθηκε ακόμη και σε άτομα που ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου όπως οι καπνιστές και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα:
Πείτε χρόνια πολλά… με έναν καφέ
http://www.vita.gr/html/ent/801/ent.6801.asp

Έναν καφέ, παρακαλώ!
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.7465.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp