Έχετε έντονο πονοκέφαλο, αλλά θέλετε να αποφύγετε τα παυσίπονα; Μήπως η φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι; Στραμπουλήξατε το πόδι σας και, εκτός από πάγο, δεν ξέρετε πώς αλλιώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο; Τη λύση σε αυτά και πολλά άλλα κοινά προβλήματα υγείας μπορείτε να τη βρείτε στο φαρμακείο της Φύσης. Εκτός, λοιπόν, από τους επιδέσμους, τα τραυμαπλάστ, το ιώδιο και το οξυζενέ, υπάρχουν και 6 βότανα, με τα οποία μπορείτε να εξοπλίσετε το φαρμακείο σας για ώρα ανάγκης. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι, τι είδους προβλήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν, σε ποια μορφή είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά και σε ποιες αναλογίες.


Πάθατε ηλίαση; Ανακουφιστείτε γρήγορα από τα συμπτώματα, χρησιμοποιώντας το μυρωδάτο βότανο. Λόγω της αντισηπτικής και ηρεμιστικής της δράσης είναι επίσης κατάλληλη για κάθε είδους εγκαύματα, πυώδεις πληγές, ημικρανίες, για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, τον πυρετό.


Χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο του φυτού.
● Μπορείτε να βάζετε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας 3 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά σε πληγές ή εγκαύματα, ή να αραιώνετε την ίδια ποσότητα αιθέριου ελαίου σε 10 ml ελαιόλαδο και μετά να αλείφετε με αυτό τις πάσχουσες περιοχές.
● Για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο, μπορείτε να κάνετε μασάζ στους κροτάφους σας με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
● Απολαύστε ένα ηρεμιστικό μπάνιο προσθέτοντας στο νερό της μπανιέρας σας 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
● Για να συνέλθετε από την ηλίαση, για να «πέσει» ο πυρετός, κάντε κομπρέσες στο μέτωπο και στον αυχένα με δροσερό νερό και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.


Βαρυστομαχιάσατε από τους καλοκαιρινούς μεζέδες; Δοκιμάστε το μελισσόχορτο. Έχει σπασμολυτική δράση, γι’ αυτό και ενδείκνυται για την ανακούφιση από τα φουσκώματα και τους στομαχικούς πόνους. Επίσης, επειδή αποτελεί ένα ήπιο χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος, χρησιμοποιείται για τις ημικρανίες και την αϋπνία.


● Εάν νιώθετε ενοχλήσεις στο στομάχι, πίνετε 3 φορές την ημέρα έγχυμα μελισσόχορτου, που θα φτιάξετε μουλιάζοντας για 5 λεπτά 1-2 κουταλάκια από το αποξηραμένο βότανο σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό. Αφήνετε το ρόφημα να κρυώσει και πίνετε.
● Για έντονες ημικρανίες ή αϋπνία, πίνετε ένα ρόφημα που θα φτιάξετε διαλύοντας 2-6 ml βάμματος σε 1 ποτήρι νερό, 3 φορές την ημέρα.



Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το “τράβηγμα” που σας προκαλούν τα εγκαύματα και ιδιαίτερα το ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε, αντί για καλέντουλα, βαλσαμόχορτο ή λεβάντα, να αγοράσετε από το φαρμακείο λοσιόν καλαμίνης (παρασκευάζεται με λάδι βάσης, συνήθως λεβάντα, στο οποίο προστίθενται οξείδια του σιδήρου) και να κάνετε επαλείψεις.




Άλλο ένα βότανο που μπορείτε να χρησιμοποιείτε άφοβα για την επουλωτική και αναπλαστική του δράση σε εγκαύματα, ανοιχτές πληγές, κοψίματα και ουλές. Επίσης, το βαλσαμόχορτο προσφέρει δύναμη και ενέργεια, έχει ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση, αλλά στο σπίτι είναι καλύτερο να μην το χρησιμοποιείτε για αυτές του τις ιδιότητες.


Κάνετε κομπρέσες στην πάσχουσα περιοχή 3 φορές την ημέρα με έγχυμα βαλσαμόχορτου (μουλιάζετε για 4 λεπτά 1 πρέζα από το βότανο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό). Εναλλακτικά, βάζετε στην πληγή 2 φορές την ημέρα κρέμα που περιέχει βαλσαμόχορτο. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία που πωλούν ομοιοπαθητικά φάρμακα.


Ό,τι πρέπει για τώρα το καλοκαίρι που κυκλοφορείτε στον ήλιο και το δέρμα σας κινδυνεύει περισσότερο από εγκαύματα και αλλεργίες. Η καλέντουλα διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, επουλωτική και αντισηπτική δράση, γι’ αυτό και η χρήση της ενδείκνυται σε εγκαύματα, εκζέματα, εξωτερικά τραύματα, ερεθισμούς, αλλεργίες και κνησμό του δέρματος, καθώς και για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα εντόμων.


● Κάνετε επαλείψεις 3 φορές την ημέρα στην περιοχή που πάσχει με ένα κομματάκι βαμβάκι, που έχετε προηγουμένως βουτήξει σε αραιωμένο βάμμα καλέντουλας (5 σταγόνες βάμμα σε 10 ml φυσιολογικό ορό). Αφήνετε το μείγμα να ενεργήσει για 10-15 λεπτά και μετά καθαρίζετε με ένα στεγνό βαμβάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρέμα καλέντουλας 3 φορές την ημέρα.
● Για τα τσιμπήματα εντόμων, χρησιμοποιείτε κρέμα που περιέχει άρνικα και καλέντουλα (3 εφαρμογές την ημέρα).


Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, καθώς οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, σπασμολυτική, αντιεμετική και ηρεμιστική δράση. Τώρα το καλοκαίρι, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δύο τελευταίες του ιδιότητες, για να απαλλαγείτε από τυχόν συμπτώματα της ναυτίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.


● Για να ανακουφιστείτε από την έντονη ναυτία και για να σταματήσει ο εμετός, μπορείτε να πιείτε ένα έγχυμα χαμομηλιού και μέντας. Ρίχνετε 1 πρέζα χαμομήλι και 1 πρέζα μέντα σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό, αφήνετε το μείγμα για 5 λεπτά, σουρώνετε και προσθέτετε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Η μέντα θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να έλθει πιο γρήγορα σε ισορροπία.
● ΄Εγχυμα χαμομηλιού μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιείτε για εξωτερικές πλύσεις σε ερεθισμένο δέρμα, για στοματικές πλύσεις (πονόδοντος, ερεθισμένα ούλα), καθώς και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων (ήπιο απολυμαντικό).
● Όταν έχετε πυρετό, πονόλαιμο, πονάει το στομάχι σας, έχετε τάση για εμετό, κράμπες λόγω περιόδου ή υποφέρετε από jet lag, πίνετε 3-4 φορές την ημέρα έγχυμα χαμομηλιού (ρίχνετε 1 κουταλάκι αποξηραμένο χαμομήλι σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό και το αφήνετε για 5 λεπτά).


Κάνετε βόλτα στην εξοχή και σας τσίμπησε κάποιο έντομο; Βάλτε άρνικα για να απαλύνετε τη φαγούρα που σας προκαλεί το τσίμπημα. Επίσης, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να καταπραΰνετε τον πόνο και το πρήξιμο που προκύπτει από το τράβηγμα των μυών, τους μώλωπες και τα διαστρέμματα (στραμπουλήγματα).


● Τοποθετήστε στο σημείο όπου χτυπήσατε κομπρέσες που έχετε εμβαπτίσει σε ένα ποτήρι κρύο νερό, στο οποίο έχετε ρίξει ένα κουταλάκι βάμμα άρνικας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές την ημέρα και αφήνετε τις κομπρέσες κάθε φορά για 20 λεπτά. Κομπρέσες μπορείτε να κάνετε και με έγχυμα άρνικας. Για να το παρασκευάσετε, θα ρίξετε 1 πρέζα αποξηραμένη άρνικα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και θα το αφήσετε για 5 λεπτά.
● Στα τσιμπήματα από έντομα, μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα κρέμας άρνικας, την οποία θα βρείτε στα φαρμακεία.
Προσοχή: Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την άρνικα (σε οποιαδήποτε μορφή) πάνω σε ανοιχτές πληγές, γιατί, αντί να επουλώσει το τραύμα, θα το επιδεινώσει.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. Μιχάλη Κυριακίδη, πτυ­χιούχο Ιατρικής, φυσικοπαθητικό, σύμβουλο διατροφής, και τον κ. Στέλιο Κακαγιάννη, φαρμακοποιό, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας.