Η ξεχωριστή συμπεριφορά της κάθε σκυλίσιας ράτσας είναι τελικά γονιδιακή υπόθεση, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Συγκρίνοντας συνολικά 148 διαφορετικές ράτσες σκύλων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια ευθύνονται για χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, η διάρκεια ζωής, το θάρρος, ακόμα και για περίπλοκες συμπεριφορές, όπως το μαρκάρισμα του χώρου, το αγελαίο ένστικτο ή το ένστικτο του λαγωνικού.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το γονίδιο που ευθύνεται για το ανεπτυγμένο αγελαίο ένστικτο του κόλεϊ και του ποιμενικού είναι παρόμοιο με εκείνο που συνδέεται με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας στον άνθρωπο.
Επιπλέον, το γονίδιο που βοηθά στην επεξεργασία του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης είναι αυτό που συνδέεται, κατά τους ειδικούς, με την τόλμη των ροτβάιλερ και τη δειλία ορισμένων ειδών μπουλντόγκ, ενώ ένα άλλο που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει άμεση σχέση με το λαγωνικό ένστικτο του ιρλανδικού σέτερ.
Αν και τα μεγαλόσωμα σκυλιά έδειξαν να διαθέτουν γενετικούς δείκτες τόλμης, οι ερευνητές είδαν ότι αντίστοιχα οι μικρόσωμες ράτσες, όπως π.χ. τα τσιουάουα, είναι προικισμένα με γενετικούς δείκτες ευερεθιστότητας!
Τσιουάουα: Μικρά στο μάτι…
Η ξεχωριστή συμπεριφορά της κάθε σκυλίσιας ράτσας είναι τελικά γονιδιακή υπόθεση, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.