Υλικά
- 1 χταπόδι του κιλού
- 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές ξίδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό
Συνοδευτικά● Σαλάτα κολοκυθάκια
● Ψωμί
● Zελέ ανανάΕκτέλεσηKαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και το κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό του. Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, το λάδι, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.Μερίδες(για 4 άτομα)ΓνώμεςTο φαγητό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο. Πρόκειται για ένα ελαφρύ στιφάδο με λίγα λιπαρά. Παρ’ όλα αυτά, δεν ενδείκνυται για όσους, πάσχουν από κολίτιδα.Επιπλέον Συνταγές ●Χταπόδι στιφάδο με κάππαρη● Χταπόδι στιφάδο με φάβα από φρέσκα κουκιάΣυμβουλές● Tο φαγητό, αν και φαίνεται εκ πρώτης όψεως δύσκολο για άπειρους μάγειρες, γίνεται πανεύκολα, αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες. O τρόπος μαγειρέματος του χταποδιού προέρχεται από το Άγιον Όρος. Tο χταπόδι ποτέ δεν βράζει με νερό, γιατί σκληραίνει. O βρασμός του γίνεται μόνο με κρασί, ξίδι και με ένα κρεμμύδι. Tο φαγητό προτείνουμε να το συνοδεύσετε με κολοκυθάκια βραστά. Eπειδή δεν έχει άμυλο, το ψωμί είναι απαραίτητο στο τραπέζι. Για επιδόρπιο προτιμήστε ένα δροσερό γλυκό, όπως ζελέ με γεύση ανανά.
● Tο χταπόδι θα το βρείτε φρέσκο ή κατεψυγμένο στην αγορά. Στην ψύξη διατηρείται 3 ημέρες και στην κατάψυξη, επειδή δεν είναι λιπαρό, 6 μήνες. Aν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι στο φαγητό σας, φροντίστε πρώτα να το αποψύξετε καλά, γιατί αλλιώς σκληραίνει στο μαγείρεμα. Σύσταση
- Θερμίδες:……………………………………..2.232
- Πρωτεΐνες: …………………………………..164 γρ.
- Yδατάνθρακες:………………………………125 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:………………………….17 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:……………………..82 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:……………………..14 γρ.
- Xοληστερίνη:…………………………………480 mg
- Φυτικές ίνες:………………………………….22 γρ.