Η απάντηση στην καταπολέμηση ανίατων ασθενειών μπορεί να κρύβεται μελλοντικά σε …ένα αυγό, όπως υπόσχονται σκωτσέζοι ερευνητές.
Πρόκειται για γενετικώς μεταλλαγμένα αυγά τα οποία με τη βοήθεια των ειδικών του Ινστιτούτου Ρόσλιν κοντά στο Εδιμβούργο, μεταμορφώθηκαν σε …Φαμπερζέ της βιοτεχνολογίας.
Εφοδιασμένα με ανθρώπινα γονίδια, φέρουν τη «συνταγή» της παραγωγής των αντίστοιχων ανθρώπινων πρωτεϊνών. Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν αυγά πλούσια σε ακριβά φάρμακα κατά του καρκίνου ή άλλων ασθενειών.
Κατόρθωσαν μάλιστα μέσω της πρωτοποριακής τους τεχνικής να φτιάξουν ένα πολλά-υποσχόμενο αντίσωμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, όπως και ένα φάρμακο ιντερφερόνης (αντι-ιϊκοί παράγοντες), σημειώνοντας έτσι σημαντική πρόοδο στη χρήση ζώων για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Παράγοντας πρωτεϊνούχα φάρμακα σε αυγά ή γάλα, οι ερευνητές στοχεύουν μελλοντικά στη φθηνή, μαζική, άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το «χρυσό» αυγό της επιστήμης δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται ακόμη περαιτέρω έρευνες.
Η κότα και το χρυσό αυγό
Η απάντηση στην καταπολέμηση ανίατων ασθενειών μπορεί να κρύβεται μελλοντικά σε …ένα αυγό, όπως υπόσχονται σκωτσέζοι ερευνητές.