Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην παχυσαρκία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Δεν είναι όμως όλες οι παχύσαρκες μητέρες «ένοχες», αλλά μόνο εκείνες που φέρουν κάποιες συγκεκριμένες παραλλαγές ενός γονιδίου που προδιαθέτει για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Όπως γράφει η επιθεώρηση «PLoS Medicine», στην μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 4,091 μητέρες, των οποίων τα παιδιά είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1991-1992, ενώ οι ειδικοί μελέτησαν και τους πατέρες. Συνέκριναν λοιπόν στοιχεία που είχαν να κάνουν με το DNA, το ύψος, το βάρος, το κάπνισμα και τη μόρφωση και είδαν ότι ένα υπέρβαρο παιδί στην ηλικία των εννιά ή των 11 ετών, είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να προέρχεται από υπέρβαρη μητέρα παρά πατέρα.
Παρατήρησαν ακόμη ότι τα παιδιά εκείνα που έφεραν την «παχιά» παραλλαγή του γονιδίου FTO αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα. Αν και δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν το γιατί, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κληρονομικότητα της συγκεκριμένης παραλλαγής από τη μητέρα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξη του βάρους του παιδιού.
Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν είναι οι παχύσαρκες μητέρες εκείνες που ευθύνονται για τη σημερινή επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες.
Κληρονομείται το πάχος;
Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην παχυσαρκία, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.