Ανάρρωση χωρίς φάρμακα υπόσχονται δύο διαφορετικές τεχνικές στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Μέχρι τώρα σχεδόν όλοι όσοι είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήταν αναγκασμένοι να λαμβάνουν φάρμακα εφ’ όρου ζωής προκειμένου να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα.
Οι μέθοδοι, αυτές, όπως αναφέρει η επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» στην οποία και δημοσιεύονται, έχουν σημαντικές παρενέργειες όπως αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και καρκίνο.
Η πρώτη τεχνική αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και εφαρμόσθηκε σε έναν άνδρα ο οποίος πριν από δύο χρόνια έλαβε το νεφρό του αδελφού του. Στην αρχή οι γιατροί παρενέβησαν στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μέσω ακτινοβόλησης και θεραπείας αντισωμάτων και του ενέχυσαν κύτταρα του αίματος του αδελφού του. Αυτό στη συνέχεια δημιούργησε ένα είδος ανοσοκυττάρων, κυττάρων δηλαδή που απέτρεπαν την απόρριψη του οργάνου. Ο ασθενής αυτός ζει τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς τη λήψη φαρμάκων.
Η δεύτερη μέθοδος διαμορφώθηκε από ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Σε αυτήν την περίπτωση πέντε ασθενείς ακολούθησαν θεραπεία που οδήγησε στην μερική εξολόθρευση του μυελού των οστών τους και των λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς θεωρούνται υπεύθυνα για την απόρριψη του μοσχεύματος. Κατά το επόμενο στάδιο, τους έγινε αρχικά μεταμόσχευση μυελού των οστών του δότη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση του νεφρού. Μόνο ένας στους πέντε ασθενείς απέρριψε το μόσχευμα, ενώ κανένας από τους υπόλοιπους τέσσερις δεν χρειάστηκε να πάρει φάρμακα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς αυτούς μετά τη μεταμόσχευση να μη χρειάζεται να ζουν στον «βραχνά» των φαρμάκων. Αν και οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα έλαβαν νεφρούς από συγγενικά τους πρόσωπα, παρόλα αυτά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μέθοδος αυτή μελλοντικά θα είναι το ίδιο αποτελεσματική και με όργανα που προέρχονται από μη-συγγενικούς δότες.
Όπως αναφέρει επίσης η επιθεώρηση, στην Αυστραλία η Ντέμι-Λι Μπρέναν, ένα εννιάχρονο κορίτσι άλλαξε ξαφνικά ομάδα αίματος. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, και κατά τις παρατηρήσεις των γιατρών, η μικρούλα υιοθέτησε το ανοσοποιητικό σύστημα του δότη μετά από την επέμβαση χάρη στα βλαστικά κύτταρα, τα οποία πιθανότατα μετανάστευσαν από το ήπαρ του δότη στο μυελό των οστών του κοριτσιού όπου πολλαπλασιάστηκαν και άρχισαν να δίνουν αίμα άλλης ομάδας. Σήμερα, 6 χρόνια μετά το κορίτσι ζει μια κανονική ζωή χωρίς να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.
Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
Ανάρρωση χωρίς φάρμακα υπόσχονται δύο διαφορετικές τεχνικές στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.