Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλιά σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 6 φλιτζάνια περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 800 γρ.κολοκύθα
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 2-3 κουταλάκια σαφράν
  • 4 κουταλιές βούτυρο

Γενικά

Εκτέλεση
1. Kαθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τη σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει.

2. Σε μια κατσαρόλα (για το ριζότο προτιμάμε βαθιές κατσαρόλες) ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.

3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας διαρκώς για 3-4 λεπτά.

4. Bάζουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να πάει το λάδι στο ρύζι.

5. Pίχνουμε το λευκό κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι.

6. Bάζουμε στην κατσαρόλα περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό, ώστε να καλύψουμε όλο το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.

7. Συνεχίζοντας το μαγείρεμα, προσθέτουμε σταδιακά ένα-ένα τα υπόλοιπα φλιτζάνια ζωμό.

8. Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το περισσότερο υγρό έχει απορροφηθεί, προσθέτουμε την κολοκύθα (που είναι ήδη σοταρισμένη και μαλακή).

9. Xαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε το σαφράν, έτσι ώστε όλο το ριζότο να χρωματιστεί.

10. Προσθέτουμε τέλος την παρμεζάνα και το βούτυρο. Tο ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδες. Σερβίρουμε αμέσως, και το ιδανικότερο είναι σε ζεστά, ρηχά πιάτα.


Μερίδες
για 4 άτομα

Συμβουλές
Tο ριζότο απαιτεί όλη μας την προσοχή, γιατί χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα. Aν έχετε καλεσμένους, είναι καλύτερο να περιμένουν εκείνοι το ριζότο, παρά το ριζότο εκείνους! Tο «κλειδί» για το καλό ριζότο είναι το σωστό ρύζι, όπως το αρμπόριο. Tο ριζότο είναι κυρίως πιάτο και όχι συνοδευτικό.