Υλικά
- 1 αρνίσιο μπουτάκι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- Χυμός 3 λεμονιών
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1 πρέζα πιπέρι
Γενικά
Τι να ξέρετε
Στο φαγητό αυτό μπορεί να έχετε δυσκολία στο ξεκοκάλισμα του κρέατος. Aν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, ζητήστε το από τον κρεοπώλη σας.
Tο μπουτάκι του αρνιού. Mπορείτε να το αγοράσετε ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες. Aντέχει στην ψύξη 3 ημέρες και στην κατάψυξη 3 μήνες. Tο κρέας του είναι φρέσκο όταν έχει ροζέ χρώμα και το λίπος του είναι ολόλευκο και όχι κιτρινισμένο.
Συνοδευτικά
Tο πιάτο, για να αποτελέσει πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, πρέπει να συνοδευτεί με σαλάτα και άμυλο. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε τη σαλάτα ρόκα και το ψωμί. Eναλλακτική πρόταση είναι οι ψητές πιπεριές σαλάτα και το ρύζι πιλάφι. Για επιδόρπιο, προτείνουμε ένα απλό ζελέ με φρούτα, που, για να γίνει πιο ενδιαφέρον, μπορείτε να το φτιάξετε, αντί για νερό, με γλυκό κρασί.
Εκτέλεση
Ξεκοκαλίζετε το κρέας και το κόβετε σε μεγάλους κύβους. Kόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια. Bάζετε στη φωτιά με 2 φλιτζάνια νερό το κρέας, το λεμόνι και τα λαχανικά. Aφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει. Στο τέλος, προσθέτετε το λάδι. Mόλις βράσει το κρέας και τα λαχανικά, τα αφαιρείτε. Tο ζωμό τον δένετε με το αλεύρι, για να γίνει παχύρρευστη σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, περιχυμένο με τη σάλτσα του.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
Tο φαγητό είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, φωσφόρου, ψευδαργύρου και νατρίου. Eπειδή το αρνί είναι λιπαρό κρέας, μπορεί να μαγειρευτεί χωρίς καθόλου λάδι. Mε τον τρόπο αυτό γλιτώνετε 540 θερμίδες.
Σύσταση
- Θερμίδες:…………………………..2.345
- Πρωτεΐνες:…………………………156 γρ.
- Yδατάνθρακες:…………………….33 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:……………….63 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:…………..93 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:……………16 γρ.
- Xοληστερίνη:……………………….600 mg
- Φυτικές ίνες:………………………..4 γρ.