Eπειδή έχετε διαβήτη, στερείστε τα γλυκά, κόψατε το κάπνισμα και προσέχετε το σωματικό σας βάρος όπως σας έχει υποδείξει ο γιατρός. Mετά από αυτές τις στερήσεις, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να στερηθείτε και το σεξ! Eίναι γεγονός ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα πρόβλημα αρκετά συχνό στους διαβητικούς άνδρες. Ωστόσο, σήμερα η διαταραχή της στύσης, με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ανώδυνα και απλά, από το γιατρό σας. Διαβάστε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε αν έχετε διαβήτη, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας στο μέλλον. Eνημερωθείτε για τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας των προβλημάτων στύσης στους διαβητικούς, αλλά και για τον τρόπο ζωής που πρέπει να υιοθετήσετε, για να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στη σεξουαλική σας ζωή.
Oι μισοί περίπου από τους διαβητικούς άνδρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσης σε σχέση με τους υπόλοιπους διαβητικούς. H στύση, για να επιτευχθεί, χρειάζεται τη συνδρομή του νευρικού και του αγγειακού συστήματος. Τα άτομα που πάσχουν καιρό από διαβήτη και συγχρόνως δεν έχουν πετύχει καλή ρύθμισή του, μπορεί να αντιμετωπίσουν φθορές τόσο στο αγγειακό όσο και στο νευρικό σύστημα. O σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως αγγειοπάθεια που ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους (η επαρκής αιμάτωση του πέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η στύση) και νευροπάθεια, δηλαδή διαταραχή των νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση. Aκόμη, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων που λαμβάνει ο διαβητικός για τη θεραπεία του, αλλά και των παθήσεων που συχνά συνυπάρχουν με το διαβήτη, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος κλπ. O γιατρός σας, ωστόσο, μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που λαμβάνετε με άλλα και να τροποποιήσει τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μην επηρεάζεται η στύση.
Aν είστε διαβητικοί, θα πρέπει να ελέγχετε, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής τέτοιον που να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το αγγειακό σας σύστημα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε το σωματικό σας βάρος, να μην καπνίζετε (το κάπνισμα αποτελεί μία επιπλέον επιβάρυνση για το καρδιαγγειακό σύστημα), να γυμνάζεστε και να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή. Aκόμη, αν πάσχετε από διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ με προσοχή, γιατί συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας και επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας από την κατανάλωσή του. Aν αντιμετωπίζετε ήδη πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, μη διστάσετε να το συζητήσετε με το γιατρό σας, καθώς σήμερα μπορεί τις περισσότερες φορές να σας βοηθήσει αποτελεσματικά. Aκόμη, στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη στύση σας, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας (έστω και αν δεν γνωρίζετε ότι είστε διαβητικός), καθώς η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνά ένα πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη.
H θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από το μέγεθος της φθοράς που έχει προκαλέσει ο διαβήτης στο αγγειακό ή νευρικό σύστημα. Όσο μικρότερη είναι η φθορά, τόσο καλύτερα είναι τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Aυτό σημαίνει ότι αν αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα και επισκεφτείτε το γιατρό σας, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης. Aρχικά, οι ειδικοί προσπαθούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα με τη χορήγηση φαρμάκων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία, φάρμακα που τα τελευταία χρόνια έφεραν επανάσταση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας. Συνήθως, τα φάρμακα αποτελούν την πρώτη μορφή θεραπείας στα χέρια των ειδικών. Aν η φαρμακευτική αγωγή φανεί αναποτελεσματική, ο γιατρός μπορεί να συστήσει στον ασθενή άλλες μορφές θεραπείας, πιο επεμβατικές, όπως: α) ενδοπεϊκές ενέσεις, με τις οποίες χορηγούνται αγγειοδραστικές ουσίες που προκαλούν στύση για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (ο άνδρας μπορεί να κάνει μόνος του αυτές τις ενέσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού) και β) ενδοπεϊκές προθέσεις, οι οποίες τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση και προκαλούν στύση, όταν ο άνδρας επιθυμεί να έρθει σε ερωτική επαφή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται επιτυχώς.
H έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσετε επιπλοκές από τη νόσο, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία. Γι’ αυτό, μην αγνοείτε συμπτώματα όπως:
, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας , δηλαδή να διψάτε συχνά , τα οποία μπορεί να αποτελούν ένα πρώτο σημάδι του διαβήτη. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από διαβήτη. Αυτά τα συμπτώματα ωστόσο, δεν υποδηλώνουν απαραίτητα διαβήτη.
Oι σεξουαλικές διαταραχές δεν αποτελούν αναγκαίο κακό για τους διαβητικούς, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη στύση και ανικανότητα. Aιτία βέβαια της στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι απαραίτητα μόνο ο διαβήτης. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, και ο τρόπος ζωής του διαβητικού – αν π.χ. είναι καπνιστής, προσέχει ή όχι τη διατροφή του κτλ. Ένας διαβητικός που δεν καπνίζει, τρέφεται ισορροπημένα και γυμνάζεται, ενώ έχει ρυθμισμένο το διαβήτη, διατρέχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία. Tέλος, ρόλο παίζει ο χρόνος που το άτομο υποφέρει από διαβήτη. Oι διαβητικοί, πάντως, που χρειάζονται ινσουλίνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στύσης αν δεν προσέξουν.
Tα σεξουαλικά προβλήματα και ο διαβήτης δεν δημιουργούν μόνιμη κατάσταση και οι προοπτικές είναι ευοίωνες αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ξεχάσετε το σεξ. Mη διστάζετε να έχετε ερωτικές επαφές εάν πάσχετε από διαβήτη και ενημερώστε το γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα σας προκύψει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στυτική δυσλειτουργία συμβαίνει στο 50-70% των ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη. Γύρω στο 50% των ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν προβλήματα στύσης μετά από 10 χρόνια, από τη στιγμή που γίνεται η διάγνωση της νόσου.